Menu 

Iako nam je neophodna za dobro zdravlje i za energiju i pri tom je sasvim dostupna, voda je napitak koju retki piju u neophodnim količinima. Isti slučaj je i sa decom. Jeste li se ikad zapitali pije vaše dete dovoljno vode?

Prema nekim podacima, više od polovine dece koja žive u razvijenim zemljama ne pije dovoljno vode tokom dana, a istraživanje je zasnovano na testiranju urina dece i adolescenata. Čak jedno od četiri dece uopšte ne pije vodu tokom dana pokazala su istraživanja sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama što je zaista šokantan podatak, posebno ako se zna da tokom toplijih dana može veoma lako doći do dehidracije.

????????????????????????????????????????????????????????????????

Veoma je važno znati da sva deca i adolescenti ne dehidriraju na jednak način, a podaci govore da dečaci za čak 76 odsto piju manje vode nego devojčice i češće se nalaze na granici dehidriranosti što je takođe bitan podatak.

Iako blaga dehidracija ne može ugroziti zdravlje, ako deca konstantno ne piju dovoljno vode može doći do kognitivnih problema, glavobolja pa čak i mučnine u nešto težim slučajevima. Blagi oblik dehidracije kod male dece uključuje nervozu, retko mokrenje, suva usta i manjak suza kad beba plače. Stručnjaci kažu da je važno da decu učite da redovno piju vodu jer im to može pomoći da postignu bolji uspeh u školi.

Koliko vode deca treba da piju

???????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lekari preporučuju da deca većinu tečnosti tokom dana unose putem vode, a manji deo putem hrane. Deca starosti 1-3 godine trebaju oko četiri šolje (250 ml) vode dnevno, dok deca od 4-8 godina treba da piju pet takvih šolja vode. Onog trenutka kad dete napuni 9 godina količina vode koju je potrebno piti se menja prema polu. Dečaci starosti od 9-13 godina treba da piju osam šolja, dok je za devojčice preporučena količina sedam šolja.

Kod dece nije u potpunosti razvijen mehanizam za žeđ i oni su posebno ranjivi kad su žedni ili blago dehidrirani zato roditelji treba da napominju svoju decu da piju vodu, jer će se oni sami setiti tek u ekstremnim situacijama.

Baš kao i odrasli, deca ne gube tečnost samo mokrenjem, već i znojenjem, plakanjem i disanjem i na taj način se izgubi čak 60 odsto tečnosti koju izbacimo tokom dana.

Nipošto ne pokušavajte nadomestiti vodu deci pomoću slatkih sokova ili gaziranih napitaka, jedino dolaze u obzir sveže ceđeni sokovi od povrća i voća bez dodanih zaslađivača. Detetu uvek u školu spakujte flašicu sa vodom, a isti slučaj je i sa aktivnostima, kad ide napolje sa drugarima ili u park. Ne zaboravite da podsetite decu da piju vodu tokom dana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar