Menu 

U trudnoći se žensko telo u potpunosti menja, stomak raste, a koža, kosa i nokti postaju drugačiji. Samim tim menja se i potreba za preparatima za negu kože.

Iako je većina preparata koje inače koristimo sasvim sigurna za upotrebu i tokom trudnoće, većina trudnica traži neke prirodne alternative koje u sebi nemaju nikakve hemiklaije i konzervanse samo da bi umirile sebe. Ako ste jedna od tih trudnica onda će vas ovaj tekst sigurno zanimati jer u sebi krije mnoštvo saveta i predloga za prirodnu kozmetiku tokom trudnoće.

Prirodno sredstvo za strije

5416241850_77b152e2b6_z

Strije su sasvim normalna pojava u trudnoći i pojavljuju se kod velikog broja trudnica, a problem je što njihovu pojavu jednostavno ne možete sprečiti i ne možete ih se rešiti uprkos svemu što tvrde proizvođači kozmetičkih preparata. S druge strane postoji mnoštvo proizvoda koji će na neki način strije učiniti manje vidljivima.

Ako delove kože na kojima se nalaze strije redovno mažete i masirate uljima na taj način podstičete prirodnu elastičnost vaše kože i ona će na dodir biti mnogo suptilnija. Sa masiranjem stomaka počnite tokom drugom tromesečja, nema potrebe ranije. Jednostavno utrljajte na dlanove neko prirodno ulje i njime masirajte stomak. Za kupanje koristite sapune i gelove koji su napravljeni od prirodnih sastojaka i koji imaju blago delovanje, važno je da koža bude dobro hidrirana. Da biste ublažili strije koristite kreme koje sadrže namirnice poput soje, šargarepe ili kakao putera.

Nega suve kože

Suva koža je veoma česta pojava u trudnoći, a najbolji način da je tretirate jesu prirodna ulja. Samo jedna ili dve kapi eteričnog ulja koje je sigurno za upotrebu u trudnoći može napraviti drastičnu razliku. Jednostavno dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u toplu kupku i opuštajte se neko vreme. Ako želite da se rešite stresa, lavanda je savršen izbor.

Za suvu kožu najbolje je da koristite prirodne preparate koji u sebi imaju med ili kokosovo ulje. Preporučuje se nežan piling kože jednom nedeljno i to sa pilingom na bazi soli koji će kožu učiniti glatkom, mekanom i hidratiziraće je.

Balzam za suve i osetljive bradavice

Tokom trudnoće se može desiti da vam bradavice postanu prilično osetljive i bolne na dodir, a prirodni balzam vam u tome može pomoći. Birajte kreme na bazi maslinovog ulja, shea putera ili nevena. Takve proizvode obično možete korstiti i nakon što se beba rodi, a njima možete masirati i međicu nekoliko nedelja pre poroda da biste smanjili rizik od pucanja.

3218169229_db7bbed990_z

Dezodoransi bez alkohola

Ako niste baš voljni koristiti klasične dezodoranse onda se prebacite na obične roll-on dezodoranse koji ne sadrže alkohol. Na tržištu danas postoji mnoštvo preparata koji ne sadrže parabene, a koji su jednako efikasni. Možete ih nabaviti u obliku stika ili spreja, kako više volite. Takvi preparati sprečavaju neugodan miris na potpuno prirodan način, ne začepljuju pore i dopuštaju koži da diše.

Ako želite, možete i sami napraviti poptpuno prirodan dezodorans tako što ćete pomešati sodu bikarbonu sa kokosovim uljem ili kakao puterom.

Farbe za kosu na biljnoj bazi. Farbanje kose za vreme trudnoće je pitanje oko koga se vode mnoge polemike širom sveta. Mi smatramo da je vema važno da se žena i u trudnoći oseća lepom i vodi računa o svom izgledu, ali da pri tom pazi na svoje i zdravlje bebe te da se ne izlaže nepotrebno štetnim supstancama.

Ako želite farbati kosu u trudnoći onda birajte prirodne proizvode na biljnoj bazi, poput kane. Raspitajte se kod vašeg frizera šta je najsigurnije da koristte i šta neće izložiti riziku zdravlje vaše bebe.

Kreme za sunčanje bez hemije. Stručnjaci obično svakog leta preporučuju da trudnice ne bi trebalo da se izlažu suncu tokom onog kritičnog perioda kad je sunce najjače od 11-16 časova jer trudnoća kožu čini osetljivijom na sunce. Pored dugih rukava, naočara i šešira trebalo bi koristiti i prikladne kreme za sunčanje koje imaju zaštitni faktor viši od 15 i koje ne sadrže parfeme.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar