Menu 

Da je mediteranski način ishrane veoma zdrav i da se smatra dijetom koja obezbeđuje dugovečnost to smo već znali. Ali, jeste li znali da je mediteranska dijeta i veoma efikasan lek protiv depresije?

Prema najnovijim istraživanjima sprovedenim na Univerzitetu u Valensiji dokazao je da ishrana koja se bazira na voću, povrću, orašastim plodovima i malim količinama crvenog vina može pomoći kod smanjenja rizika od mentalnih obolenja i može delovati kao efikasan lek protiv depresije.

Nama se čini da to ima veze isključivo sa emotivnim prejedanjem jer se oni koji pate od depresije obično osećaju krivima kad utehu pronađu u nezdravoj, masnoj i slatkoj hrani. Iako nam se čini da nam taj sladoled baš paše i da će nam ta čokolada podići raspoloženje, ovakva vrsta hrane s vremenom samo pogoršava simptome depresije.

dijeta

Opšte je poznato da ukoliko loše namirnice zamenite onim zdravima čistite svoj organizam od štetnih supstanci i podižete nivo energije, ali jeste li znali da određene namirnice poboljšavaju rad mozga? Tu su na prvom mestu omega 3 masne kiseline, vitamini iz porodice B, vitamin C i minerali poput cinka, magnezijuma i gvožđa kojima je mediteranska ishrana bogata.

Postoje naučni dokazi koji potvrđuju da mediteranska dijeta smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboelnja, dijabetesa i kognitivne nesposobnosti, a sada znamo i da pomaže kod depresije. Čini nam se da vam ne trebaju bolji razlozi da već danas u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite namirnice poput paradajza, maslinovog ulja, ribe, morskih plodova i da jedete nešto više kuvanog umesto pečenog mesa. Koje su glavne karakteristike mediteranske dijete pročitajte u tekstu “Mediteranska dijeta i dugovečnost”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar