Menu 

Najhladnije doba godine nam polako, ali sigurno kuca na vrata. Dani su sve kraći, a temperature sve niže i niže. Da biste na pravi način pripremili i osnažili telo za predstojeću zimu poslušajte neke od naših veoma važnih saveta.

Kada nastupa ppromena godišnjih doba svakako treba da prilagodite svoje telo novom režimu ishrane i aktivnosti da bi se lakše prilagodilo, posebno kad je u pitanju zima. Svega nekoliko malih promena je dovoljo da ove zime ostanete u forbi bez prehlade i gripa.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-pumpkin-seeds-oil-bowl-white-wooden-table-selective-focus-image35869005

Cink

Jedan od najvećih problema tokom zime su česte prehlade, a zdrav i snažan imuni sistem će uveliko smanjiti šanse za prehladu.

Pored vitamina C koji nam uveliko pomaže da ostanemo zdravi, postoji mineral koji će vam takođe u tome pomoći, a to je cink koji bela krvna zrnca koristi ne bi li se odbranio organizam od opasnih patogena koji izazivaju bolesti. Kod muškraca je nedostatk cinka češći nego kod žena i zato je njima neophodnije da pojačaju dozu ovog minerala tokom zime.

Cinkom su bogati morski plodovi, posebno škampe i račići, a vegetarijanci i vegani svoju doza cinka neka potraže u bundevinim semenkama.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-leafy-green-vegetables-isolated-variety-white-background-image37765917

Osnažite creva

Najnovija istraživanja su pokazala čvrstu vezu između imuniteta i crevne flore odnosno dobrih bakterija koje žive u našim crevima. Ista ta istraživanja kažu da bakterija iz creva na neki način mogu komunicirati sa ostatkom imunog sistema. Da uprostimo, bakterije iz probavnog trakta mogu uticati na to šta bela krvna zrnca rade u nožnim prstima, na primer.

Iako se u prodavnicama može naći mnoštvo proizvoda, posebno jogurta obogaćenih probioticima oni nisu najbolja opcija jer su obično bogati i šećerima i zato radije birajte kiseli kupus.

Drugi način da sebi obezbedite zdrave bakterije jeste da konzumirate hranu bogatu prebioticima, a njima su bogate namirnice poput praziluka, crnog i belog luka, krompira i zelenog lisnatog povrća.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-cheeses-grapes-walnuts-wooden-background-top-view-vertical-image40199592

Vitamin D

Jedan od čaestih problema sa kojima se ljudi susreću tokom zime jeste nedostatak vitamina D čiji je primarni izvor sunčeva svetlost. Uprvao zbog toga, kad dani postanu hladni i tmurni imamo tendenciju ka nedostaku ovog vitamina.
Vitamin D je jedan od važnijih nutrijenata potrebnih našem telu jer potpomaže asimilaciju kalcijuma te nedostatak istog može izazvati određene probleme.

Pored sunčeve svetlosti, vitamin D možete uneti i putem određenih namirnica. Prvo na listi je punomasno mleko, a u stopu ga prate tvrdi sirevi. Pored mlečnih proizvoda vitamin D se krije i u ribama poput lososa, bakalara i haringe.

Članak
Naslov
Pripremite telo za zimu
Opis
Najhladnije doba godine nam polako, ali sigurno kuca na vrata. Dani su sve kraći, a temperature sve niže i niže. Da biste na pravi način pripremili i osnažili telo za predstojeću zimu poslušajte neke od naših veoma važnih saveta.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar