Menu 

Bilo da je u pitanju zatvoreni bazen ili planirate da dobro iskoristite leto postoji nekoliko tako jednostavnih, a efektnih načina da vežbate u bazenu.

Voda najbolje oblikuje telo i te vežbe mnogima najviše odgovaraju. Ne morate da se upišete na časove akva arerobika, da idete na redovno plivanje i radite planske vežbe u vodi. Donosimo nekoliko jednostavnih vežbi koje možete raditi bilo kada u bazenu, a koje su tako dobre za mršavljenje i oblikovanje tela. Samo, ne zaboravite – bez obzira što ste u vodi morate i piti dovoljno tečnosti – možete dehidrirati. Držite bocu sa vodom u blizini.

bazen voda i peskir

Igračke za vodu

Iskoristite sva ona pomagala za plivanje i “igračke” za bazene. Sedite na jastučiću i zatežite noge, plivajte sa loptom mlateći samo nogama brzo, iskoristite i šlauf pa pronađite položaj sa kojim možete zatezati povremeno pojedine mišiće.

Održavanje

Trebate se održavati na vodi bez pomagala, lopte ili držanja za rubove bazena. Ne mislimo tu na opušteno ležanje na vodi (mada možete i to probati u pauzama), već da stojite uspravno u vodi i održavate se na jednom mestu mlateći rukama i nogama. Kada ojačate pokušajte i da podignete ruke i da se održavete samo mlateći nogama.

Merdevine

Ako su meredvine u bazenu visoke i čvrste iskoristite ih za vežbe jačanja ruku. Okrenite leđa merdevinama, uhvatite se rukama za najvišu ručku, pa se podižite (ostanite tako kratko) i spuštajte – neka su vam noge ravne – ne pridržavajte se nogama o merdevine. Pazite samo da vam ruke nisu previše klizave.

vezbe u bazenu penasti valjak

Penasti valjak

Odlična igračka za vežbanje u vodi. Uzmite je u ruke i stavite ispred sebe. Noge neka su vam opuštene – prema dnu bazena. Gurajte rukama valjak ispod vode, zadržaite položaj i ponovite nekoliko puta – za jačanje ruku. Pokušajte, takođe, da valjak potopite u vodu, da skupite noge i da ga “preskočite” pod vodom.

Bicikl

Zamišljeno okretanje pedala možete obaviti sa i bez pomagala. Održavajte se na vodi plivajući rukama, a noge podižite kao da pedalirate, da vozite bicikl. Možete se poslužiti i penastim valjkom – da ga držite u rukama (ako još niste odvoljno snažni da se sami održavate na vodi) ili sedite na njega, stavite ga između nogu i “vozite bicikl”.

Igre

Povedite društvo na kupanje i provedite dan igrajući se u vodi – dobacivanje, vaterpolo, košarka (sa plutajućim košem), trke, … Možete čak igrati i odbojke na pesku (ako u akva centru postoje uslovi za to) ili nešto slično, pa se opuštati u bazenu. Potrošićete mnoštvo kalorija i fenomenalno izvajati telo.

Da li ste vi već probali neke od ovih vežbi? Kakv je vaš plan vežbanja za ovo leto?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar