Menu 

Povreda prilikom vježbanja može da se desi bilo kome i onim najiskusnijim. Postoje neke glavne smjernice da ih izbjegnete, a ako se već dogode naučite kako da reagujete na prvu.

Povrede mogu nastati čak i za vrijeme istezanja i zagrijavanja i vježbama zato ne smijete prilaziti neoprezno i brzopleto. Ako ste početnik nije preporučljivo da se odmah bacate na komplikovane i zahtijevne vježbe, jer tada je veći rizik od povreda.

Tempo mora biti lagan, sve mora ići postepeno i bez premora. Bez ovoga početnici mogu vrlo brzo odustati od svog cilja.

Česte povrede i kako se čuvati

Obično su na prvom mjestu povrede, tačnije, bolovi u mišićima leđa i vrata i to zbog nepravilnog zagrijavanja ili nepravilnih poza i vježbanja. Možete i istegnuti mišić, što je vrlo neugodno i bolno, istegnuti članak na nozi, povrijediti rame ili tetive.

Ako ste se malo kretali i odlučili se na intenzivnije vježbe savjetuje se da se najprije konsultujete sa ljekarom. Počnite sa laganim vježbama i savladajte pravilno istezanje i zagrijavanje. To je za vas ključno. Moguće je i da vam ljekar savjetuje da neke vježbe preskočite, jer nisu za vas, jer još niste fizički spremni za njih.

Bez zagrijavanja nema sigurnog vježbanja. Razgibajte zglobove, zagrijte mišiće; džogirajte lagano u mjestu, hodajte kratko prije trčanja, preskačite uže ili vozite bicikl laganim tempom u teretani nakon dobrog istezanja.

Za početnike je odlična i joga, počnite lagano, opuštajte mišiće, istežite se. Radite na svim mišićima i dijelovima tijela ravnomjerno i raspoređujte opterećenje ravnopravno na zglobove.

Ne vodite se pravilom da bez boli nema pravog vježbanja. To nije istina. Slušajte svoje tijelo i prekidajte sa vježbama kada osjetite bol. Postepeno ćete moći vježbati sve više i bolje. I ne zaboravite na odmor i pravilnu obuću i odjeću za vježbanje.

povreda prilikom vježbanja

Kada se povreda dogodi

Naravno, odmah prestajete sa vježbanjem, stavite led ako je potrebno i zaštitite povredu, stavite kompresioni zavoj, odmorite se kratko i ustanite. Možete uzeti i neke medikamente da biste ublažili bol i otok. Ne forsirajte brz povratak vježbanju, jer ćete na taj način samo odgoditi oporavak i pogoršati stanje. Odmor je obavezan, a ako se stanje pogoršava, ako je povreda ozbiljna, obratite se hitno ljekaru. Naravno i dalje možete biti aktivni. Ako ste povrijedili rame, možete lagano pješačiti, ako ste povrijedili nogu možete raditi lagane vježbe za ruke. To bi čak moglo ubrzati oporavak.

Pročitajte i koje su to Obične kućne potrepštine koje mogu poslužiti kao rekviziti za vježbanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar