Menu 

Srčani udar je, naravno strašno iskustvo za svakoga i navede mnoge da se preispitaju kada je u pitanju briga o zdravlju. Evo na šta trebate posebno paziti posle srčanog udara.

To je upozoravajući znak da morate uneti neke značajne promene u životu. Da biste izbegli dalje poteškoće i srčane probleme, morate preći na neke nove navike.

Pušači

Ako ste pušili sada je krajnje vreme da prestanete. Dokazano je da ova navika vrlo loše utiče na zdravlje, može da suzi arterije i našteti normalnom funkcionisanju srca. U ovom slučaju izbor je jednostavan – život ili cigarete.

posle srčanog udara

Hrana

Poželjno je da čak u dogovoru sa stručnim nutricionistom izgradite zdravu dijetu, koje ćete se pridržavati. Zdrav način života je sada vaš uslov za život bez srčanih problema. Nezdrave masnoće su prve koje treba da lete sa stola. One povećavaju nivo lošeg holesterola. posle srčanog udaraDržite se podalje od roštilja, mesnih prerađevina, margarina, bilo čega prepunog trans masti. Bacite se na povrće, manje masne mlečne proizvode i meso bez masnoća. Postoji mnoštvo ideja kako da uvrstite više povrća i voća u ishranu, da vam ne budu obroci “dosadni”. Ideje možete pronaći u našoj rubrici Slani recepti i predjela.

Za doručak najradije birajte proizvode od celovitog zrna. Konzumiranjem hrane od celovitog zrna dobijete više vlakana i snižavate loš holesterol. Uz to unosite više vitamina, minerala i nutrijenata. Smanjite unos testenine, smeđe riže, hleba od belog brašna, …

Uz to sve morate promeniti i način obedovanja. Više manjih porcija je najbolji izbor. Prejedanje ne dolazi u obzir.

Vežbe i lekovi

Ako do sada niste bili naklonjeni vežbama nije kasno da počnete – bez obzira na godine. Za svako telo postoji određen tempo i režim. Za početak to mogu biti samo lagane šetnje. Vežbe jačaju srčani mišić, pa lakše “pumpa” krv. Uz to na ovaj način smanjujete stres, loš holesterol, brišete višak kilograma i definitivno smanjujete rizik od novog srčanog udara. Najbolje je da se konsultujete sa lekarom o vežbama i šta je najbolje za vas i kako da počenete.

Ne zanemarujte ni lekove. Obično će vam biti propisani oni koji se uzimaju dva puta na dan – uveče i ujutro. Oni su tu da bi sprečili začepljenja krvnih sudova, snizili holesterol i poboljšali rad srca.

Pročitajte i 4 znaka koji upozoravaju na srčani udar.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Drvo koje nosi naziv moringa oleifera se smatra jednom od najturitivnijih biljaka na svetu koja u sebi sadrži veliku koncentarciju zdravih supstanci u sasvim malim listovima. Danas ćemo biti vaš vodič kroz sva lekovita...