Menu 

Maskarpone sir je italijanska delicija, koja je čest sastojak mnogih slatkih i slanih jela. Nažalost, za naše uslove je još uvek preskupa i ne može svako da je priušti. LifePress magazin vas uči kako da napravite maskarpone sir sami, u sopstvenoj kuhinji.

Za domaći maskarpone vam ne treba niti neka posebna stručnost niti alat. Sve što vam je potrebno jeste punomasna pavlaka za kuvanje (neutralna), vinska kiselina, koju možete kupiti u svim poljoprivrednim apotekama, termometar, dve posude i gusta gaza ili pamučna pelena.

Na 4 šolje pavlake ide ¼ kašičice vinske kiseline.

Pavlaku zagrejavajte na pari, dok ne dostigne temperaturu od 180C. Nakon što je pavlaka dostigla temperaturu 180C skinite sve sa šporeta (ali ne sa pare) i mešajte pola minuta drvenom vrajačom. Nakon toga skinite posudu sa pare i mešajte još nekoliko minuta, dodajući vinsku kiselinu.

Dobijenu smesu cedite kroz veoma gustu tkaninu i ostavite da se cedi oko 12 sati na hladnom mestu, najbolje u fržideru preko noći.

maskarpone

 

Dobijeni sir podelite na 4 jednaka dela koja ćete zamotati u gazu i spremiti u posude za čuvanje hrane. Neka u frižideru stoji najmanje 12 sati pre prvog serviranja. Ovako pripremljen maskarpone sir u frižideru možete čuvati najviše nedelju dana.

Napomena: Vinsku kiselinu možete naći i pod imenom “tartaric acid”.

Piši!
Širi dalje!
12 komentara
 1. jelena

  može i trapist pravi, ali za to su vam potrebni pravi uslovi.ako imate mlekaricu onda joj recite da vam donese 8 l svežeg mleka.Potrebna vam je so5-7-8 kašika i alkoholno sirće.MLEKO POČINJE DA VRI SIPATE SIRĆE I ONDA PAŽLJIVO , ČEKAJTE DA SE MLEKO NAGRUDVA, posle toga uzimate pripremljenu gazu formirate lep kotur i stavite na rešetku da se cedi ,a na nju stavite neki kamen čist da iscedi svu suvišnu tečnost. A ko ste sve dobro uradili uveče čete imati dobar trapist!!! Prijtno

 2. Zoja

  Jeste li slučajno uporedili cenu 4 neutralne pavlake i dobijene količine sira?

 3. Vuk Tomic

  procedura je ista kao za spremanje kaclavalja od parenog testa ili pak bilo kog drugog sira….u tom slucaju ide mleko i salicil :)a ako vas mrzi samo dajte babi pavlaku i koncentrat vinskog sirceta :)

 4. Ilijana S Andrejevic R

  Pavlaka za kuvanje ona u pakovanju kao slatka.

 5. Dragica Lemić

  kakva je to neutralna pavlaka? Kod nas ima kiselo i slatko vrhnje.

  • sammy

   pavlaka je isto sto i vrhnje, dakle ovde se spominje neutralno vrhnje, verovatno ono za kuvanje :)

 6. Aleksandra Vasic

  Marija Denic :)

 7. Anonymous

  Slavice daj recept!!!

 8. Hamida Hodzic Hozic

  hvala puno

 9. Sandra Srnic

  Od 500.ml pavlake ispadne 300.gr mascarponea:)

 10. Sandra Srnic

  Ja pravila i savršen je !!!!

 11. Slavica Jovic Djukic

  imam negde recept gde sa sir pravi sa limunom….

Add Comment RegisterNapišite komentar

Connect with:

Torte i Kolačići

Ovaj ukusni, kremasti desert sa ukusom vašeg omiljenog espresa i čokolade idealan je za svaki dan. Francuska svilena pita pretenduje da stane na presto omiljenih porodičnih slastica. Ovaj recept, uprkos što mu ime govori nešto drugo, je upotpunosti američki....