Menu 

Maskarpone sir je italijanska delicija, koja je čest sastojak mnogih slatkih i slanih jela. Nažalost, za naše uslove je još uvek preskupa i ne može svako da je priušti. LifePress magazin vas uči kako da napravite maskarpone sir sami, u sopstvenoj kuhinji.

Za domaći maskarpone vam ne treba niti neka posebna stručnost niti alat. Sve što vam je potrebno jeste punomasna pavlaka za kuvanje (neutralna), vinska kiselina, koju možete kupiti u svim poljoprivrednim apotekama, termometar, dve posude i gusta gaza ili pamučna pelena.

Na 4 šolje pavlake ide ¼ kašičice vinske kiseline.

Pavlaku zagrejavajte na pari, dok ne dostigne temperaturu od 180C. Nakon što je pavlaka dostigla temperaturu 180C skinite sve sa šporeta (ali ne sa pare) i mešajte pola minuta drvenom vrajačom. Nakon toga skinite posudu sa pare i mešajte još nekoliko minuta, dodajući vinsku kiselinu.

Dobijenu smesu cedite kroz veoma gustu tkaninu i ostavite da se cedi oko 12 sati na hladnom mestu, najbolje u fržideru preko noći.

maskarpone

 

Dobijeni sir podelite na 4 jednaka dela koja ćete zamotati u gazu i spremiti u posude za čuvanje hrane. Neka u frižideru stoji najmanje 12 sati pre prvog serviranja. Ovako pripremljen maskarpone sir u frižideru možete čuvati najviše nedelju dana.

Napomena: Vinsku kiselinu možete naći i pod imenom “tartaric acid”.

Recept
Ime Recepta
Kako napraviti maskarpone sir
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 12 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
13 komentara
 1. J.S.

  Recept je dobar ali ima kardinalnu gresku. Temperatura je pogresno data. Korektna temperatura je 82 stepena Celzijusa

 2. jelena

  može i trapist pravi, ali za to su vam potrebni pravi uslovi.ako imate mlekaricu onda joj recite da vam donese 8 l svežeg mleka.Potrebna vam je so5-7-8 kašika i alkoholno sirće.MLEKO POČINJE DA VRI SIPATE SIRĆE I ONDA PAŽLJIVO , ČEKAJTE DA SE MLEKO NAGRUDVA, posle toga uzimate pripremljenu gazu formirate lep kotur i stavite na rešetku da se cedi ,a na nju stavite neki kamen čist da iscedi svu suvišnu tečnost. A ko ste sve dobro uradili uveče čete imati dobar trapist!!! Prijtno

 3. Zoja

  Jeste li slučajno uporedili cenu 4 neutralne pavlake i dobijene količine sira?

 4. Vuk Tomic

  procedura je ista kao za spremanje kaclavalja od parenog testa ili pak bilo kog drugog sira….u tom slucaju ide mleko i salicil :)a ako vas mrzi samo dajte babi pavlaku i koncentrat vinskog sirceta :)

 5. Ilijana S Andrejevic R

  Pavlaka za kuvanje ona u pakovanju kao slatka.

 6. Dragica Lemić

  kakva je to neutralna pavlaka? Kod nas ima kiselo i slatko vrhnje.

  • sammy

   pavlaka je isto sto i vrhnje, dakle ovde se spominje neutralno vrhnje, verovatno ono za kuvanje :)

 7. Aleksandra Vasic

  Marija Denic :)

 8. Anonymous

  Slavice daj recept!!!

 9. Hamida Hodzic Hozic

  hvala puno

 10. Sandra Srnic

  Od 500.ml pavlake ispadne 300.gr mascarponea:)

 11. Sandra Srnic

  Ja pravila i savršen je !!!!

 12. Slavica Jovic Djukic

  imam negde recept gde sa sir pravi sa limunom….

Napišite komentar

Peciva i Testa

Slasni, hrskavi, sočni, medeni – ovi mafini od zobenih pahuljica su super zakuska i odlični za doručak, a pravite ih u samo par koraka.