Menu 

Poznato nam je da se kefir pravi od kravljeg mleka i kefirnih zrnaca, ali da li ste razmišljali o malo drugačijim ukusima?

Zašto ne biste razmislili o kozjem mleku, pa čak i kokosovom (ili kokosovoj vodi)? Ukus je fenomenalan, pa zašto ga ne biste napravili sami? Malo svežeg voća i meda ili izmiksan u smoothie-u – divan doručak.

Kefir – proces pravljenja

Pripremite teglu, veliku kašiku – drvenu, plastičnu ili neku od nehrđajućeg čelika, gušću gazu ili cediljku. Naravno, to je samo alat, treba vam i: 1 kašika kefir zrnaca i 250 ml mleka (ovaj put probajte sa kokosovim – nešto novo je uvek dobrodošlo).
Kokosovo mleko ili kokosovu vodu zagrejte do 30C, dodajte kefir zrnca, prespite sve u teglicu i dobro promešajte. Pokrijte gušćom gazom i zavežite gumicom (kefir mora da “diše”). Ostavite da smesa fermentira na sobnoj temperaturi (18-24 sata za kravlje ili kozje mleko, 18-36 za kokosovo mleko i 24-48 kokosovu vodu).

Kada prođe period fermentacije, protresite kefir, procedite i spreman je za piće. Preostala kefir zrna operite i ponovo pomešajte sa mlekom. Proces možete ponavljati svaki dan, a broj kefirnih zrnaca će samo da raste. Posle ćete ih imati toliko da ćete morati da ih poklanjate.

Jednostavniji način pravljenja je da toplo, nekuvano mleko (ako su u pitanju kravlje ili kozje) samo pomešate sa kefir zrncima i ostavite u staklenki, pokriveno gazom 24 sata. Nakon toga ga cedite (obavezno kroz plastičnu cediljku) i pijete ili mešate sa voćem.

Naravno, treba imati na umu i ovo –  različita mleka – različiti kefiri. Kravlje ili kozje mleko će biti (kada postane kefir) gusto i imaće prepoznatljiv kiselkast ukus.

Kefir od kokosovog mleka ima dosta drugačiji ukus, ne baš sladak i mnogo manje je gust. Kada je u pitanju kokosova voda, dobijete “vazdušati” napitak i manje sladak.

Ako pravite kefir i ovo morate znati:

Metalni pribor prilikom pripreme nije dozvoljen, jer na taj način oštećujete zrna kefira i ona postaju neupotrebljiva. (Birajte drvo, plastiku ili nehrđajući čelik).

Zrna možete čuvati u frižideru sedam i više dana ukoliko ih stavite u malo mleka.

Mislite i na razmnožavanje zrna. Svaki put ćete imati duplo više. Poklonite ih nekome.

Pored pomenutih mleka, možete koristiti i: pirinčano i bademovo mleko. Preporučljivo je, ipak, da se kefir zrna čuvaju u kravljem mleku.

Ovako napravljen kefir važi kao lek protiv povišenog holesterola u krvi, kamena u žuči, bolesti srca i krvnih sudova, za regulaciju krvnog pritiska, protiv upala,…

Da li već imate iskustva sa pravljenjem kefira? Podelite ih sa nama!

Uz to pročitajte i kako da napravite grčki jogurt.

Recept
Ime Recepta
Malo drugačiji kefir
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 18 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
5 komentara
 1. Mirjana

  Ne morate prati kefir posle ceđenja, čak nije ni preporučljivo jer tako sklanjate kefir koji će vam biti potreban za narednu količinu mleka pa će se duže kiseliti. Ja gljivu obično operem jednom nedeljno. Inače je odličan, ja ga koristim i za kolače i testa kao zamenu jogurtu, efekat je isti.

 2. Jovan

  Snezana, mozete me kontaktirati na broj 061 160 37 05, poklonio bih Vam kefirna zrnca.

  Pozdrav

 3. Cici

  Kefir je jako zdrav. Ja ga pripremam već duže vreme i poklanjala sam ga i bacala jer se baš brzo množi ja ne znam šta ću sa njim, jer svaki dan pravim sigurno po 1l koji popije porodica. Koristim isključivo kravlje mleko, sveže pomuženo i kefir koji dobijam je baš kvalitetnog ukusa i gustine. Dosta sam čitala o tome i poslušala savete doktorke koja radi na VMA. Kefir se ne pere posle svakog ceđenja, već se nakon svakog trećeg puta pere i tegla i kefir. Inače se samo protrese i vrati u teglu i nalije mlekom. I koriste se isključivo plastični ili drveni instrumenti (plastična ili drvena kašika, staklena tegla, plastična cediljka sa plastičnim sitom). Mogućnosti sa kefirnim zrnima su velike čak se i u slatku vodu mogu mešati a dobijeni žele se može korstiti za kolače. To još studiram pa ću i probati u skorije vreme.

 4. Goca

  Ako metalno posuđe oštećuje kefirna zrnca, zbog čega ste koristili metalnu cediljku?

 5. snezana

  Kefir sam koristila u detinjstvu,bozanstven je.Sada imam problem jer neznam gde mogu naci zrnca kefira. Ako mi mozete pomoci bicu vam zahvalna.

Napišite komentar

Peciva i Testa

Ako iz zdravstvenih razloga ne smete jesti gluten ili ste jednostavno pobornik paleo ishrane onda morate isprobati recept za ovaj bezglutenski hleb.