Menu 

Žene često osećaju bol u dojkama u vidu preosetljivosti ili klasičnog bola, a ta pojava se naziva i mastalgija. Danas vam otkrivamo nekoliko veoma važnih činjenca vezanih za ovu pojavu.

Postoje dve vrste bolova u dojkama, a to je ciklični – onaj koji je povezan sa menstrualnim ciklusom i neciklični koji obično dolazi i prolazi bez nekog ustaljenog šablona.

 

Ciklibolčni bol u dojkama je najčešći oblik ovakvih bolova i uglavnom je uzrokovan mjesečnim hormonalnim promjenama kroz koje prolazi telo svake žene. Bol se obično pojavljuje u obe dojke i žene ga često opisuju kao težinu ili neugodnost koja se širi na pazuhe i ruke. Bol je najjača pred sam početak menstruacije i obično prestaje kad prestane i menstruacija. Ciklični bolovi u dojkama su nešto češći kod mlađih žena. Za lečenjem nema nikakve potrebe, a u potpunosti nestaje za vreme menopauze.

Neciklični bolovi u dojkama se najčešće pojavljuju kod žena između 30-50 godina starosti i obično se javlja samo u jednoj dojci, a žene ga često opisuju kao veoma oštar, bol koji se javlja u jednom delu dojke. Ovakve bolove najčešće uzrokuje fibroadenom ili cista. Da bi se lečio bol, treba prvo utvrditi pravi uzrok.

Bol u dojkama se obično pogoršava sa promenom hormona ili usled nekih lekova koje uzimate. Isto tako stres ima poprilično jak uticaj, a veća je verovatnoća da bol u dojkama osetite pre nego posle menopauze.

Da li bol u dojkama ukazuje na karcinom?

Ono što zanima svaku ženu jeste da li ti bolovi mogu upućivati na neku težu bolest kao što je karcinom. Stručnjaci kažu da bol u dojkama nije uobičajen simptom raka, ali isto tako bolne kvržice mogu biti jedan od simptoma.

Kako lečiti bol?

Ako je bol toliko neugodna da ne možete da je istrpite možete je ublažiti nekim standardnim lekovima koje možete kupiti bez recepta, kao što su paracetamol ili ibuprofen. Sa uzimanjem lekova uvek budite oprezni, ne preterujte i obavezno pročitajte uputstva da se upoznate sa svim mogućim nuspojavama.

Ukoliko bol u dojkama potraje duže od tri nedelje obavezno se javite lekaru, a ako ste trudni ili pokušavate ostati trudni onda izbegavajte bilo kakve lekove pre nego što se konsultujete sa lekarom, čak i kad je u pitanju paracetamol. S druge strane postoji nekoliko vrsta lekova koji se propisuju za ciklični bol u dojkama, ali oni sa sobom nose mnoštvo nuspojava i ako baš ne morate nemojte ih uzimati.

Koristite kontraceptivne pilule. Kontracepcija može pomoći kod cikličnih bolova koji su povezani sa menstrualnim ciklusom, jer će ublažiti osetljivost i oticanje dojki pred samu menstruaciju. S druge strane, bol u dojkama može biti i nuspojava pilula ua kontracepciju zato budite oprezni sa odlukom.

Uzimajte magnezijum. Uzimanje magnezijuma u drugoj polovini mesntrualnog ciklusa, obično dve nedelje pre početka menstruacije može pomoći da ublažite bolove u dojkama kao i ostale predmenstrualne simptome.

Jedite harnu sa malim udelom masti.

ciste

Prevencija

Bol u dojkama možete sprečiti nošenjem posebnih grudnjaka tokom vežbanja. Veoma je važno da tokom fizičke aktivnosti nosite posebne sportske grudnjake koji će grudi držati na mestu i neće biti nepotrebnog pomeranja. Isto tako, onog trenutka čim se grudnjak opusti i razvuče, morate ga zameniti novim jer je izgubio svoju funkciju. Mlade žene čije su grudi još uvek u razvoju trebalo bi da kupuju novi grudnjak svakih šest meseci.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar