Menu 

Jeste li se ikada pitali zašto se diže tolika frka, na globalnom nivou, kad je u pitanju zeleni čaj. O njemu svi pričaju, svi ga piju i sve je više proizvoda koji ga u sebi sadrže. Zašto je to tako? Da li je zeleni čaj zaista toliko zdrav ili je reč samo o pomodarstvu, prolaznom trendu?

Prema rečima stručnjaka, zeleni čaj sadrži biljne nutrijente oznate pod skraćenicom EGCG, koji zaista donose samo benefite po ljudsko zdravlje. Ako još uvek ne verujete da je toliko zdrav i još uvek niste počeli da ga pijete mi vam donosimo nekoliko saveta zašto bi trebalo da počnete još danas.

4452887393_78e71f1f26_z

Borac protiv masti. Ovaj aktvni sastojak koji smo ranije spomenuli povećava ratu koja ubrzava topljenje masnih naslaga u organizmu i zato je zeleni čaj sastavni deo gotovo svih dijetalnih programa.

Posebno efikasan kod masnih naslaga na stomaku. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj baš kao i ostali katehini aktiviraju gene koji tope masne naslage na stomaku i ubrzavaju gubitak kilograma za neverovatnih 77 odsto.

Nivo energije održava na zavidnom nivou. Pošto održava pozitivni balans šećera u krvi EGCG samim tim poboljšava upotrebu insulina i sprečava da se šećer naglo poveća i snizi što može izazvati nervozu, umor i žudnju za nezdravom hranom.

Može biti koristan kod lečenja raka pluća. U aprilu 2010 godine sprovedeno je istraživanje tokom koga je potvrđeno da EGCG suzbija rast i razvoj kancerogenih ćelija u plućima. Isto tako dokazano je da umanjuje štetu koju kancerogene ćelije naprave u organizmu.

3966215729_84377782b6_z

Sprečava starenje i pojavu bora. To je sigurno jedan od glavnih razloga zašto svi stručnjaci za lepu savetuju ispijanje zelenog čaja u velikim količinama, a upotrebljava se i u kozmetičkoj kozmetici te se stavlja u mnoge kreme, losione… Neke studije su otkrile da je EGCG čak 200 puta efikasniji kad je u pitanju antiage efekat od vitamina E, jer uništava slobodne radikale koji izazivaju bore.

Dobrog je ukusa. Ako niste neki ljubitelj njegovog ukusa probajte neke nove kombinacije koje se mogu pronaći, tako možete kupiti hladni zeleni čaj ali kombinovan sa nekim drugim ukusima ili mu jednostavno dodajte med i nekoliko kapi limuna pa će promena biti veoma primetna.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar