Menu 

Većini nas je prva rekacija kad nas nešto zaboli da legnemo, utoplimo se i skuvamo čaj. Čaj je kao univerzalni lek za sve probleme, ali postoji razlika između čajeva i nije baš u potpunosti svejedno koju vrstu čaja koristite za određene probleme.

Ako volite da pijete čajeve i kada niste bolesni onda sigurno kod kuće imate više vrsta čajeva koji mahom svi imaju lekovita svojstva, važno je samo koji čaj da pijete za koju boljku, a tu smo mi da vam otkrijemo nekoliko važnih informacija.

Alergije. Da biste ublažili simptome alergije pout zapušenja nosa i sinusa, kijanja i svraba očiju pijte čaj od koprive. Istraživanja su poazala kako kopriva veoma efikasno ublažava simptome sezonskih alergija koje su još uvek na vrhuncu sezone.

7493104346_726ee0b6e0_z

Anksioznost i depresija. Lavanda dokazano poseduje sedativna svojstva i mnoga istraživanja su pokazala kako ona popravlja raspoloženje i smiruje. Jedno istraživanje tokom koga su naučnici poredili uticaj lavande i antidepresiva otkrilo je kako je lavanda čak malo efikasnija od lekova, a učesnici su do ovih rezultata došli jer su pili dve šolje čaja od lavande dnevno.

Kašalj i virusi. Ako patite od upornog kašlja ili se borite sa nekakvim virusima onda bi svakako strebalo da pijete čajeve i to one koje u sebi sadrže majčinu dušicu. Ova biljka ima antivirusna svojstva i jedan je od najboljih prirodnih lekova za kašalj, a nemačka vlada je majčinu dušicu odobrila kao medicinsko sredstvo u lečenju virusa i kašlja.

Migrene i glavobolje. Čaj od hrizanteme je veoma efikasan kad su u pitanju migrene ili glavobolje. Kad popijete ovaj čaj verovatno nećete osetiti trenutno rešenje, ali ako ga budete pili na dnevnoj bazi, najmanje mesec dana primetićete kako se broj migrena smanjio što je dugoročno gledano zaista sjajno.

6968806135_55eb14567a_z

Bol u zglobovima i mišićima. Ako imate problema sa bolovima u mišićima i zglobovima onda bi bilo pametno da pijete čaj napravljen od korena đumbira. Đumbir je veoma zdrava biljka, a između ostalog sadrži komponentu poznatu kao džindžerol koja dokazano ublažava bolove u mišićima. Čaj pripremite tako da koren đumbira očistite i naseckate pa kuvate u vodi ko 45 minuta, procedite i pijete.

Biljne čajeve pripremate tako da u šolju sipate jednu kašiku sušenog čaja, zalijete kipućom vodom, poklopite i ostavite da stoji najmanje 10 minuta pre ceđenja. Za najbolje rezultate trebalo bi da pijete tri do četiri šolje čaja dnevno. Razlika je jedino kod pripreme čaja od đumbira jer je đumbir koren i zato mu je neophodno kuvanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar