Menu 

Hormonalni balans može biti prilično komplikovana stvar jer endokrini sistem proizvodi više od 70 različitih hormona čija su funkcije prilično kompleksne. Glavna svrha hormona je da na neki način govore organizmu kako da funkcioniše.

Hormoni su odgovorni za kvalitetu sna, ovulaciju kod žena, produkciju spermatozoida kod muškaraca, količinu energije, gubitak kilograma i gojenje kao i za noge druge funkcije u organizmu. Na lučenje hormona može uticati mnoštvo vanskih faktora, od zagađenosti vazduha pa do pojedinih namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani.

Jedan od najboljih i najjednostavnijih načina da vratite hormone u ravnotežu je sigurno da iz upotrebe izbacite namirnice koje bi mogle izazvati disbalans.

Mlečni proizvodi. Kad je u pitanju zdrav balans hormona mlečni proizvodi su prvi na listi nepoželjnih namirnica.Oni su napravljeni od mleka životinjskog porekla, a poznato je da svi sisari imaju poseban kompleksni koktel hormona u organizmu. Upravo iz tog razloga mleko je prilično bogato tim hormonima koji bi mogli uticati na ljudski endokrini sistem.

7638504114_68d79061ca_z

Šećer. Šećer ima najveći uticaj na hormon koji se zove insulin jer kad konzumirate šećer vaš organizam mora proizvesti više insulina da bi ga pretvorio u energiju. Prevelika produkcija insulina može dovesti do rezistencije na insulin, a vremenom i do dijabetesa tipa 2.

Stevija. Iako važi za prirodni zaslađivač koji može biti sjajna zdrava zamena za šećer, stevija nije baš najbolji izbor kad su u pitanju vaši hormoni. Neka istraživanja su pokazala da ima snažan uticaj na endokrini sistem , a prema nekim podacima u ranije doba koristila se za sprečavanje trudnoće kod žena. Stručnjaci kažu da je potrebno obaviti dodatna istraživanja na tu temu da bi se znao tačan uticaj stevije na hormone.

Soja. Još jedna namirnica koja može delovati kao disruptor hormona jer sadrži hemikalije koje identično kopiraju delovanje estrogena u organizmu. To može izazvati razne probleme sa hormonima i zdravljem reproduktivnih organa kao što je nekontrolisan rast ćelija te pojačan rizik od raka dojke.

5833860880_df88b441fe_z

Crveno meso. I ovo je sigurno jedna od najpoznatijih namirnica čiji je uticaj na hormone dobro poznat, loš uticaj. Konzumiranje previše crvenog mesa može biti problematično, posebno kod žena koje su već imale problema sa hormonima, poput sindroma policističnih jajnika. Istraživanja su pokazala i da hormoni iz crvenog mesa utiču na regulisanje nivo testosterona kako kod muškaraca tako i kod žena.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar