Menu 

Jedno od prvih ulja napravljeno od semenki bilo je ono od zdravih semenki susama koje se vekovima koriste kako u kulinarstvu tako i u medicinske svrhe zbog svojih nutritivnih, preventivnih i lekovitih vrednosti.

Malo zrno susama je izvora veoma bogat omega 6 masnim kiselinama , flavonoidima, fenolima antioksidantima, vitaminima, dijetalnim vlaknima, kao i antikancerogenim svojstvima.

Biljka susam spada u porodicu biljaka koja se zove Pedaliaceae, a uglavnom raste u Aziji, posebno u Burmi, Kini i indiji, a jedan su od najvećih izvoznih sredstava Nigerije, Sudana i Etiopije.

biljka susa

Susam uglavnom raste na peskovitom i suvom zemljištu okruženom tropskom klimom. Može narasti do visine od 1,5 metara, a karakterišu ga belo-rozi cvetovi. U mahunama se obično nalaze bele, smeđe ili crne semenke u zavisnosti o vrste susama.

Nutritivne vrednosti

Zrno susama je izvor mnogih vrsta vitamina B koji su od velikog značaja za zdravlje crvenih krvnih zrnaca, energije i metabolizma. Takođe sadrži i brojne zdrave minerale uključujući kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar i selenijum. Svi ovi minerali podržavaju zdravlje kostiju, razvoj crvenih krvnih zrnaca, jačaju imuni sistemi održavaju balans tečnosti u organizmu.

Zdrave masti

Samo mala količina susamovih semenki posuta preko barenog povrća vašem obroku daće popriličnu količinu zdravih masti. Samo 30 g susama sadrži 13 g masti od kojih su samo 2 grama, nezdrave zasićene masti. Ostalo su zdrave nezasićene masti koje pomažu pri snižavanju holesterola kada se koriste umesto zasićenih masnoća. Masti hranu čine da u njoj više uživamo i ostanemo siti duže jer nam treba više vremena da ih probavimo.

Proteini

Susam sadrži 5 g proteina na 30 g semenki i odličan su izvor proteina za vegane i vegetarijance. Napravite veoma zdrav namaz, poznat kao humus tako što ćete samleti susamove semenke, leblebiju, maslinovo ulje, limunov sok i pretvoriti ih u ukusnu pastu koja će vam obezbediti potrebne proteine i amino kiseline koje vaš organizam ne može proizvesti sam.

Fitosteroli

Susamove semenke su svakako među najčešće korištenim semenkama širom sveta što je sjajno jer pored svega što smo naveli veoma su bogate i fitosterolima, komponentama pronađenim u biljkama koje pomažu apsorpciju dijetalnog holesterola. Fitosteroli takođe pomažu u smanjenju rizika od pojedinih vrsta kancerogenih obolenja.

tunjevina sa susamom

Upotreba i čuvanje

Susam se najčešće koristi u kulinarstvu za posipanje hlebova, kiflica i raznih peciva, meša se sa svežim salatama, dinstanim povrćem i glavni je sastojak poznatog namaza humus. Savršeno se slaže uz razne vrste ribe, posebno uz tunjevinu.

U Grčkoj od susama prave kolače, dok je u Africi glavni sastojak većine tradicionalnih keksića. Slatki i slani recepti koji nam dolaze iz Kine, Japana i Koreje obično u svom sastavu imaju susam.

Zbog porilične količine ulja koje sadrži, susam je potrebno čuvati u hermetički zatvorenim teglicama da se ne bi užegao, čuvajte ih na hladnom i mračnom mestu, a bele semenke obavezno čuvajte u frižideru.

pecivo sa susamom

Mere predostrožnosti

Susam bi trebalo da izbegavaju jedino oni koji su alergični, dok je za sve ostale u potpunosti siguran za korištenje.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Ana Bogdanov

    Probajte obavezno: 200 gr susama proprzite na slaboj vatri, ali samo kratko. Sameljete na masinu za mak i stavite u teglu. Nalivate medom i mesate, meda treba toliko da se dobije gusta smesa. Ukus je predivan, a koliko je zdrav procitali ste u tekstu gore.

  2. Tahini recept: napravite svoj ukusni namaz od susama. - LifePress magazin

    […] susamu više pročitajte u tekstu Zrno zdravlja zvano susam, a napravite sami puter od suncokretovih semenki – zavirite u tekst Suncokret puter: kuhinjske […]

Napišite komentar