Menu 

Ako ste do sad kupovali samo isključivo organsko voće i povrće, trebalo bi da proširite listu organiskih namirnica u vašem doaćinstvu. Donosimo vam spisak namirnica koje bi trebalo da budu organske.

Pre nego krenete u kupovinu organskih proizvoda treba da znate jednu činjenicu, a to je da natpis “prirodno” na mnogim proizvodima ne znači apsolutno ništa i da treba da tražite proizvode sa natpisom “organski” ili da jednostavno sami ispitate i istražite poreklo namirnice. Ovo se posebno odnosi na kozmetičke i proizvode za higijenu.

http://www.dreamstime.com/stock-image-happy-man-carrying-bag-organic-food-full-image38377061

Organsko meso. Kupovinom organskog mesa ne treba da brinete da li je meso koje jedete tretirano hemikalijama , čime je hranjeno i jesu li životinjama ubrizgavani hormoni rasta. Kod nas je još uvek moguće kupiti meso od malih proizvođača koji će vam tačno objasniti kako je meso uzgojeno. Ne kupujte meso po supermarketima, već u seoskim domaćinstvima ljudi koje poznajete tako ćete biti sto odsto sigurni da kupujete organsko.

Mleko. Kad je u pitanju mleko postoji nekolko vrtsa flaširanog mleka koje na sebi ima oznaku organsko, obično je nešto skuplje od standardnog mleka u tetrapaku i zato je većini nedostižno. S druge strane uvek vam ostaje opcija bakica na pijaci koje prodaju sveže mleko, naravno ukoliko vam ne smeta malo jači ukus.

Jaja. Sigurno ste primetili da u prodavnicama uvek ima veliki izbor jaja koja obično variraju u ceni. Ona najskuplja su obično organski proizvedena, ali obzirom da kod nas postoje seoska domaćinstva koja proizvode male, ali proverene količine jaja, kupujte od njih i na taj način bićete sigurni da koke nisu hranjene sumnjivim supstancama.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-organic-eggs-image37977449

Zamrznuta hrana bez pesticida. Voće i povrće su namirnice koje nam obezbeđuju vitamine i minerale, ali to ne znači ništa ukoliko su tretirani pesticidima. Kad kupujemo sveže voće i povrće, na očigled možemo primetiti razliku između organski i veštački uzgojenih namirnica, ali kad je u pitanju zamrznuta hrana to je malo teže. Obavezno kupujte zamrznuto voće i povrće koje na sebi ima oznaku organsko ili kupujte domaće pa sami zamrzavajte.

Industrijski deserti. U čokoladicama, keksićima i kolačima koje kupujemo može se pronaći mnoštvo namirnica koje nikako nisu dobre po naše zdravlje među ostalima tu su hormoni pa čak i antibiotici i zato dobro čitajte etikete omiljenih slatkiša i zamenite ih organskima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar