Menu 

Ako bez obzira na to što je vaša beba mala ovo leto ne želite propustiti odlazak na more i uživanje na plaži onda svakako treba da uzmete u obzir nekoliko veoma bitnih stvari da biste i vi i beba uživali na plaži.

Mi ćemo vam donesti savete u vezi sunčanja, kupanja, hranjenja i uopšte organizacije vremena na plaži sa bebom. Srećom, vreme kada su ljudi izbegavali odlaske na putovanja sa malom bebom su daleko iza nas, a dostpno nam je zaista mnogo pomagala koja nam uveliko mogu olakšati put i zato se slobodno usudite povesti vašu bebu na plažu, ali obavezno pratite naše savete.

Sigurnost na prvom mestu

Kada na plažu idete sa malom bebom treba da znate da više ništa neće biti kao pre i da višečasovno izležavanje na peškiru i plivanje do mile volje treba da zaboravite jer je sada sve podređeno bebi i njenoj sigurnosti na plaži.

Kada stignete na plažu smestite se na neko čistije mesto koje nije previše blizu vode i na kome nije prevelika gužva. Sa sobom ponesite dosta peškira i dekica da beba ima dovoljno mesta za ležanje i puzanje. Ako imate šator za bebu koji će je štititi od sunca obavezno ga obložite peškirima da se previše ne zagreje.

Ukoliko beba prohodava, na nožice joj obavezno obujte sandalice za plažu da ne bi “opržila” nožice na vreo pesak ili kamenčiće.

Ako beba stavi kamenčić ili školjkicu u usta ne paničite, ali budite oprezni i davajte joj veće količine vode da pije dok ste napolju.

Kupanje

plaža3

Lagano udaranje talasa može da deluje opuštajuće za bebu i zato je slobodno unesite u vodu, ali je ne ispuštajte iz ruku. Sa bebom se brčkajte u plićaku i ne odlazite u duboko ma koliko mislili da ste dobar plivač. Veću decu stavite u šlaufe ili im stavite rukavice, ali i u tom slučaju ih držite u rukama i na oku.

S druge, strane ako se vaša beba po prvi put susreće sa morem budite spremni i na moguće negodovanje, vrištanje i plakanje pa sa sobom ponesite i mali gumeni bazenčić koji ćete napuniti vodom da se beba u njemu brčka, na obali. U svakom slučaju ne navaljujte i ne terajte bebu silom u vodu jer joj to može stvoriti samo još veću odbojnost.

Nemojte bebu u vodi držati predugo jer se njeno malo telo brzo rashladi. Ako je beba počela da drhti umotajte je u peškir i zagrejte.

Zaštita od sunca

Čak i kad sunce nije previše jako, dobra zaštita od sunca je neophodna za bebinu delikatnu kožu i zato je morate zaštititi. Bebe mlađe od šest meseci imaju kožu previše osetljivu da bi na nju stavljali kreme za sunčanje i u tom slučaju sa bebom je najbolje vreme provoditi u hladu ispod suncobrana i to nikako između 11-16 časova.

Ni stariju decu nemojte izlagati suncu u ovom periodu i mažite ih kremama sa visokim zaštitnim faktorom, svaka dva sata. Decu oblačite u prozračnu garderobu koja im pokriva ruke i noge, a šeširić na glavi je bavezan. Isto tako od malih nogu privikavajte dete na nošenje sunčanih naočara sa zaštitom.

Neka se dete u moru, tokom toplijeg dela dana, kupa obučeno.

Hrana na plaži

U ovom slučaju dojenje je najbolja opcija. Pronađite mesto koje nije previše vetrovito i gde bebi ništa neće odvraćati pažnju od dojenja, a ukoliko beba koristi veštačko mleko ponesite zalihe u termos bocama ili frižiderima za plažu.

Ako je beba prešla na krutu hranu varijacija za hranu je zaista mnogo. Najbolje opcije su:

 • Neslani štapići
 • Banana
 • Komadići kuvane šargarepe
 • Sveža breskva ili nektarina
 • Kuvane makarone
 • Komadići sira
 • Rižini keksići
 • Grožđice

plaža2

Spavanje na plaži

Ako vas vreme za popodnevnu dremku zatekne na plaži ne ustručavajte se uspavati bebu tamo, na licu mesta, da kasnije ne bude nervoze.

Bebu stavite da spava u nosiljci, kolicima ili peškiru za plažu, ali obavezno u hladu i sa šeširićem na glavi.

Bez čega nemojte kretati na plažu

Za odlazak na plažu sa bebom biće vam potrebno zaista mnogo stvari posebno ukoliko se mislite duže zadržati. Na spisjku neka vam se nađu:

 • Suncobran
 • Korpa sa hranom i vodom
 • Peškiri
 • Prenosni frižider
 • Krema za sunčanje
 • Šeširić i rezervna garderobica dugih rukava
 • Sandalice za plažu
 • Prva pomoć
 • Igračke, šlaufi, rukavice bazenčić

Kada dobijete bebu, vreme kada ste na plažu nosili samo kupaći, knjigu i peškir je davna prošlost i na to morate biti spremni.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar