Menu 

Mnoge majke se iznenade, ali u jednu ruku i zabrinu kad čuju svoje novorođenče kako hrče gotovo kao odrastao čovek. Otkrivamo vam zašto bebe hrču i ima li mesta za brigu.

Stručnjaci kažu da većina beba ima tu tendenciju da glasno diše jer su njihovi disajni putevi još uvek nakrivljeni i prepuni mehurića sekreta. Prolazak vazduha kroz te mehuriće proizvodi različite vibracije i zvuk. To u stvari i jeste samo hrkanje, zvuk koji nastaje usled vibracija nastalih kad se vazduh sastane sa mekim tkivom.

Većinu vremena bebino disanje je glasno i polako se smanjuje jer ona s razvojem disajnih puteva uči kako da proguta višak pljuvačke. Ponekad hrkanje kod malih beba može biti znak da disajni putevi nisu čisti kao što bi trebalo da budu. Kada nešto koči proces disanja, beba mora jače da udiše da bi vazduh prošao prepreku što uzrokuje zvuk nalik hrkanju. Evo kako da držite hrkanje pod kontrolom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-newborn-baby-sleeping-cot-parents-bedroom-image19062216

  • Jedan od najboljih načina da pomognete bebi da lakše diše jeste da nosić održavate čistim. Ako mislite da je bebi nosić zapušen kapajte u nosić kapi na bazi slane vode najmanje jednom u toku dana. Kapi možete kupiti u apoteci, ali i napraviti sami tako da rastvorite ¼ kašičice soli u dva decilitra vode.
  • Bebine disajne puteve možete pročistiti i uz pomoć pare i to tako da u upatilu pustite vrelu vodu, zatvorite vrata i prozore, čekate da se napravi para pa stojite sa bebom unutra sve dok pare ima. Ovo praktikujte odmah pre spavanja. Isto tako u bebinu sobu možete staviti posebni ovlaživač vazduha.
  • Veoma je važno ako vaša beba glasno diše i ima pojačanu sekreciju u disajnim putevima da iz prostorije u kojoj spava izbacite sve alergene. Zabranite kućnim ljubimcima ulaz i izbacite sve sitnice koje skupljaju prašinu.

Kada hrkanje treba da vas zabrine

Iz meseca u mesec kako vaša beba raste i njeni disajni putevi sazrevaju i hrkanje bi trebalo da se stišava. Ukoliko se mesecima ništa ne menja onda bi trebalo da počnete voditi dnevnik bebinog hrkanja. Iz večeri u veče zapisujte ili snimite kako beba hrče i porazgovarajte sa pedijatrom. U retkim slučajevima hrkanje može biti uzrok problema sa disanjem, a lekar može sprovesti posebne testove koji će odgovoriti na sva vaša pitanja.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-yawning-sleeping-baby-colorful-towels-stack-image23740308

Kao što smo mnogo puta spominjali, treba da pratite svoj instinkt i ako mislite da nešto nije u redu ne čekajte već dete odvedite lekaru koji će proveriti bebine nosne puteve da bi se uverio da nisu zapušeni. Ponekad septum koji se nalazi u nosu ima devijaciju sa jedne strane što može uzrokovati zapušenost nosnica, a devijacija septuma može uzrokovati hrkanje. Još jedan od čestih uzročnika hrkanja su i uvećani krajnici kod starije dece, ali to je kod novorođenčadi redak slučaj. Lekar će bebi preglčedati i grlo da se isključe bilo kakve abnormalnosti.

Na samom kraju lekar bi trebalo da posluša bebu kako diše jer se kod beba zna javiti stanje zvano laringomalacia koje uzrokuje glasno disanje, a razlog tome je hrskavica koja čuva disajne puteve, a koja se otvori pre nego oni u potpunosti sazriju. S vremenom, kako disajni putevi sazrevaju ovo stanje se normalizuje samo od sebe i do šestog meseca bebine starosti bi trebalo da prođe samo od sebe. Jedan od znakova ovog stanja jeste udubljenje na vratu tik iznad grudne kosti koje se poveća kad beba udahne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar