Menu 

Pesticidi zaista veoma efektno uništavaju korov, ali sigurni smo da postoje i zdraviji načini koji ne uključuju opasne hemikalije. Otkrivamo vam kako da se rešite korova na prirodan način.

Prva i osnovna stvar koju treba da uradite da bise se rešili korova jeste da ga iščupate. Iako ste to sigurno znali, važno je napomenuti da se pojedini korov poprilično teško čupa, na primer, maslačak, a ukoliko ne iščupate i koren ništa niste napravili. Korov čupajte posle kiše jer će tada lakše ići, a da si olakšate, koren olabavite nožem ili šrafcigerom.

http://www.dreamstime.com/stock-images-garden-work-image20231644

Pospite kipuću vodu po korovu. Jedan od načina da se rešite korova jeste da ga zalijete kipućom vodom, možete iskoristiti i vodu u kojoj se kuvala testenina ili krompir. Kipuća voda će ubiti i najsnažniji korov. Samo pazite da ne zalijete i dobre biljčice.

Novinski papir. Korov poput deteline i svračice možete uništiti tako da ih prekrijete sa nekoliko slojeva novinskog papira. S vremenom će ih nedostatak sunčeve svetlosti u potpunosti ubiti. Isto tako, ako malč prekrijete novinskim papirom pre nego se korov pojaviti sprečićete njegovo klijanje.

Posolite korov. Krajem zime vašu baštu dobro posolite da bi u proleće imali manje korova, ali budite oprezni sa upotrebom soli jer bi ona mogla da poremeti plodnost zemljišta.

Zasadite puno biljaka. U bašti kao i u životu opstaju najjači i najbrojniji, ako u vašu baštu zasadite mnogo biljka one će kako budu rasle zaklanjati sunčevu svetlost korovu i on neće moći da raste.

Sirće kao spas. Korov možete ubiti i tako što ćete ga zaliti sirćetom ili vodom iz kiselih krastavaca i ostalog ukiseljenog povrća. Ovo je sjajan način da se dugoročno rešite korova kao što je maslačak, bokvica ili loboda.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-edible-dandelions-dandelion-jam-foraged-flowers-greens-jar-preserve-image36832160

Salata od korova. Verovali ili ne, ali mnogo biljaka koje mi smatramo korovom su u stvari jestive biljke koje možemo jesti sveže u slatama ili kuvati poput blitve i spanaća. Jestivi korov su cikorija, maslačak, loboda. Informišite se i otkrijte šta je to zaista jestivo u vašoj bašti.

I na samom kraju, jedan mali savet – naučite da volite i poštujete sve biljke pa čak i korov, obrazujte se i naučite kako sve možete iskoristiti da radi u vašu korist.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar