Menu 

Bez obzira na trudnoću, mnoge žene pre odlaska na more žele otići nekoliko puta u solarijum da dobiju baznu boju ne bi li izbegle opekotine od sunca. Sudeći po rečima eksperata to i nije baš najbolja ideja. Evo i zašto.

Solarijumi se ne preporučuju ni ženama koje nisu trudne, jer su rizici po zdravlje mnogobrojni, zato pre nego krenete u kozmetički salon dva puta razmislite.

Opasnosti solarijuma u trudnoći

Popularno “kvarcanje” je u trudnoći rizično iz nekoliko razloga. Prvi od njih je kažu stručnjaci taj što hormoni koji kruže telom tokom trudnoće mogu izazvati drugačiju reakciju kože. Na primer, žena u trudnoći može dobiti alergiju na sunce i lakše izgoreti nego pre. Isto tako moguće je da dobije “trudničku masku ” odnosno da dobije tamnu pigmentaciju u predelu jagodičnih kostiju, nosa i čela. Većina trudnica dobije tamnu pigmentaciju tokom trudnoće, ali ona može biti više izražena ako su izložene suncu.

http://www.dreamstime.com/stock-images-woman-bikini-tanning-wellness-spa-solarium-image40899564

Ako razmišljate o odlasku u solarijum treba da znate da oni podižu tempeaturu tela do tačke za koju bi većina lekara rekla da nije sigurna ni za trudnicu ni za bebu i potencijalno može biti uzrok urođenih deformiteta, posebno ako se trudnica sunča u solarijumu tokom prvog tromesečja trudnoće. U većini solarijuma žena treba da leži na leđima što za trudnice u drugom tromesečju trudnoće nikako nije dobro jer položaj ležanja na leđima smanjuje dotok krvi do bebe.

Pored svega navedenog tu je rizik od dehidracije koja može izazvati kontrakcije i prevremeni porod pored svih ostalih komplikacija. Ako sve što smo naveli nije dovoljno da se predomislite onda se setite glavnog i osnovnog razloga zbog koga treba da izbegavate solarijum, a to je povećan rizik od dobitka melanoma.

Opasnosti po bebu

Melanom, vrsta kancerogenog obolenja uzrokovanog uglavnom sunčanjem je jedna od retkih koje mogu oštetiti bebu u materici. Osam odsto trudnica kojima su dijagnostikovana maligna obolenja imaju melanom i iako se dešava veoma retko rak može da se proširi preko posteljice direktno na bebu.

Kreme za samotamnjenje i sprejevi

Iako se kreme i sprejevi za samotamnjenje čine kao najbolji način za dobiti boju u trudnoći, lekar tvrde da i oni sa sobom nose određeni rizik. Ovi preparati u sebi obično sadrže supstancu zvanu DHA. To je šećer koji reaguje u dodiru sa proteinima na površini kože i na taj način menja boju kože. Iako nema nikakvih proverenih dokaza da ovi preparati mogu uticati na urođene mane ili naštetiti fetusu iako se apsorbuje putem kože isto tako nema dovoljno dokaza koji garantuju sigurnost.

Kad je u pitanju boja u spreju koja se nanosi po kozmetičkim salonima situacija je još gora jer pored toga što sprej nanosite na kožu vi ga i udišete, a ti proizvodi sadrže 15 odsto više DHA nego kreme za samotamnjenje.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-spray-sun-blocks-asian-woman-bikini-spraying-sunblock-lotion-her-skin-image30683722

Trudnice, oprezno na sunce

Baš kao i obično, ali tokom trudnoće posebno budite oprezne kad je u pitanju sunčanje i boravak napolju tokom letnjih meseci.

  • Uvek koristite suncobran za hlad.
  • Na direktnom suncu nemojte provoditi više od 20 minuta vremena.
  • Koristite kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom najmanje 30.
  • Pijte puno vode i zdravo užinajte.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar