Menu 

Vaša porodica će postati bogatija za dva člana? Nosite blizance? Ne brinite – to ne znači da vas čeka strašna muka. Saznajte više.

Zanimljivo je istaći da većina žena zatrudni sa blizancima tek u 30-tim ili 40-tim godinama života. Ova trudnoća može biti malo teža, ali ne treba da vas mnogo zabrinjava. Informišite se na vreme.

Praćenje trudnoće

Ako ste trudni sa blizancima treba vam više folne kiseline. Preporučuje se 1 miligram dnevno, a trudnice koje nose 1 dijete 0,4 miligrama. Na ovaj način osiguravate vašim mališanima miran razvoj i smanjujete rizik od urođenih mana.

Da biste bile sigurnije, s obzirom da je reč o malo težoj trudnoći, savetuje se da budete često u kontaktu sa lekarom i da češće idete na ultrazvuk i pratite razvoj bebica.

Mučnine i kilogrami

Na žalost jedna je istina – više beba – više mučnine. Jutarnje mučnine u ovom slučaju mogu biti mnogo teže nego kada nosite jedno dete. Povraćanje i promene u prvom tromesečju mogu biti izraženiji. I ostali simptomi su pojačani – bol u leđima, problemi sa spavanjem, “požar” u grudima, probava …

Sa blizancima ćete se možda i više udebljati. Bebe traže i više kalorija, stomačić će vam biti veći, koža će se više rastezati, a trbuščić će biti primetan ranije. Kada nosite jednu bebu obično se udebljate oko 10 kilograma, ali sa blizancima je to oko 16. Mada, ima i mama koje su se udebljale i više od 20 kilograma. Ipak, imajte na umu da vam sa bliznacima treba 500 kalorija više na dan. Ukoliko vam doktor ne posavetuje drugačije, plivajte redovno ili radite vežbe u vodi. To može biti spasnosno. Ukoliko vam je teško da nosite bebice stavite trudnički pojas i spavajte sa mnogo jastuka.

Porođaj

Ova trudnoća je svakako rizičnija. Veći je i rizik od gistacijskog dijabetesa, a u tom slučaju i dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Porod u oko 50 odsto slučajeva dolazi ranije (u 36. ili 37. sedmici) i budite spremne na carski rez iako postoje primeri žena koje su rodile blizance prirodnim putem.

S obzirom da je ova trudnoća teža, pustite da vas razmaze. Pošto nosite dve bebe treba vam i dupla briga. Sve one lepe stvari koje možete učiniti za sebe uduplajte. Angažujte muža, sestru, rodbinu. Pomoć vam treba i obavezno je tražite.

Pročitajte i tekst Saveti za zdravo vođenje trudnoće – bez toksina.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar