Menu 

Da bi trudnoća protekla bez ikakvih problema i da na vreme otkrijete sve moguće komplikacije veoma je važno kakva je vaša prenatalna nega. Danas vam otkrivamo sve što treba da znate o prenataloj nezi testovima i pregledima koje treba da obavite.

Za vreme trudnoće, redovni pregledi su svakako najvažnija stavka i njih nikako ne bi trebalo da preskačete. Veoma je važno da odaberete lekara kome verujete i koji poznaje vas i istoriju vaše bolesti.

Tokom trudnoće ćete mnogo puta videti vašeg lekara i zato je veoma važno da odaberete nekoga kome verujete i na karaju krajeva s kim se osećate ugodno. Većina trudnica tokom devet meseci ima u proseku 15 pregleda, a ako želite da vaš partner prisustvuje porođaju bilo bi dobro da ga povedete na neki od pregleda. Tokom prva dva tromesečja, žena na preglede odlazi svake četiri nedelje, ako je sve u najboljem redu, a u zadnjem tromesečju pregledi se obično zakazuju na svake dve nedelje.

S druge strane broj pregleda zavisi od istorije vaše bolesti i komplikacija koje ste možda imali tokom trudnoće. Trudnoce koje imaju povišen krvni pritisak ili im je dijagnostikovan gestacijski dijabetes sigurno će imati veći broj kontrola. Više o gestacijskom dijabetesu čitajte u tekstu “Saveti za trudnice sa gestacijskim dijabetesom”.

termin

Kako se pripremiti za preglede

Pre svakog pregleda obavezno zapišite sva pitanja koja želite da pitate lekara, zapišite i sve neobične simptome koje ste možda primetili. Kad sednete da pišete sigurno ćete sami sebe iznenaditi brojem pitanja, ali svakako je važno da ništa ne zaboravite. Isto tako važno je da napomenet da ste počeli uzimati neke nove vitamine ili pijete neki biljni čaj za koji niste sigurni da li smete.

Šta se dešava tokom pregleda?

Na početku svakog pregleda vaš lekar će vas pitati kako se osećate fizički, ali i emocionalno, imate li kakvih pitanja, te jeste li primetili išta neobično. Cilj svakog pregleda je da se vidi kako beba napreduje te da li je sve u redu sa zdravljem trudnice. Tokom prgleda će vas lekar ili sestra izvagati, proveriti urin, izmeriti krvni pritisak. Isto tako u kasnijem stadijumu trudnoće će vam meriti stomak te proveravati položaj bebe ali i naravno slušati otkucaje srce te po potrebi zakazati dodatne pretrage i testove. Na kraju svakog pregleda će vam objasniti sve promene koje je primetio i koje možete očekivati u budućnosti.

Veoma je važno da se ni jednog trenutka ne ustručavate pstaviti pitanje, jer glupa pitanja ne postoje. Sve ono što vas muči podelite sa vašim lekarom. Pitajte ga čak i oko nekih administrativnih stvari vezanih za sam porođaj, ali i za period nakon.

Saveti lekara za svaku trudnicu

Postoji nekoliko stvari koje nisu obavezne i koje su izbor svake trudnice, ali smo sigurni da bi svaki lekar preporučio trudnicama da ih prime na znanje i po njima se vode. Evo nekoliko saveta lekara širom sveta, a tiču se prenatalne nege.

Ne morate jesti za dvoje. Ako tokom trudnoće dobijete previše kilograma stavljate svoje i zdravlje svoje bebe pod veliki rizik i zato zaboravite na to da treba da jedete za dvoje. Gojazne trudice su pod većim rizikom da razviju preeklampsiju ili da rode pre termina. Lekari kažu da je trudnicama sasvim dovoljno da unose 300 kalorija više nego obično da bi beba dobila sve potrebne nutrijente.

Vakcina protiv gripa. Iako su za ovu vakcinu vezane mnoge kontraverze mnogi lekari će trudnicama savetovati da se vakcinišu i to baš u ovo vreme kada sezona gripa i prehlada počinje da uzima maha. Promene u imunom sistemu, u srcu i plućima koje dešavaju tokom trudnoće, organizam čini osetljivijim na komplikacije koje grip može izazvati, a svi znamo da posledice gripa mogu biti prilično opasne, u pojedinim slučajevima čak i fatalne.

Neka istraživanja su pokazala da vakcinisanje može imati pozitivan uticaj na bebu nakon rođenja i na neki način štiti bebu tokom prvih šest meseci života kad je beba najosetljvija. Tokom trudnoće bez ikakve bojazni možete primiti vakcinu protiv gripa.

Posavetujte se sa lekarom pre nego uzmete bilo kakav lek. Većina lekova u trudnoći je zabranjena, ali u pojedinim slučajevima bolest je za bebu mnogo opasnija nego delovanje leka. Ipak pre nego počnete uzimati bilo kakvu terapiju koju vam je propisao lekar opšte prakse obavezno se posavetujte sa vašim ginekologom.

Pronađite pedijatra već u trećem tomesečju trudnoće. Kako se termin porođaja bude približavao bacite se u potragu za dobrim pedijatrom. Veoma je važno da imate pedijatra čim se beba rodi. Posavetujte se sa drugarima koji već imaju klince neka vam preporuče nekog od poverenja, nekoga ko je dostupan i ko može da dolazi u kućne posete.

Oslobodite se stresa. Bez obzira koliko stresnim i užurbanim životom živeli treba da znate da stres povećava rizik od prevremenog porođaja te male porođajne težine bebe. Tokom cele trudnoće, posebno tokom poslednjeg tromesečja pokušajte da se što više opustite, zaboravite na posao i probleme, radite ono što volite. U zavisnosti od toga koliko vam to vaš posao dozvoljava, otvorite trudnično bolovanje što pre i uživajte u poslednjim danima vaše trudnoće.

trudnica3

Vitamini i suplementi u trudnoći

Saznajte osnovne informacije o vitaminima i suplementima u trudnoći, zašto su važni, koliko ih treba uzimati kao dopunu zdravoj ishrani.

Doktor će vam propisati prenatalne vitamine koji su vam potrebni i većina njih sadrži sve što treba za bebin razvoj, poput folne kisleine, ali postoji mogućnost da će vam, posebno ako ne pazite na ishranu, trebati i dodatni. Naravno, to će zavisiti od vašeg opšteg zdravlja.

Gvožđe

Većina trudnica se sureće sa nedostatkom gvožđa, javlja se slabost i iscrpljenost. Međutim, one trudnice koje su anemične će možda trebati i dodatne suplemente. Doktor ih može propisati u vidu tableta ili praška ili posebne ishrane (sokova, čajeva – recimo cvekla, spanać i kopriva).

U trudnoći vam treba 27 miligrama gvožđa na dan, što je i više nego duplo od standardne preporučene doze za žene. Ako testovi pokažu nizak nivo gvožđa bićete obavezni da uzimate suplemente, kao i ako vam je utvrđena anemija, bolest srpastih ćelija (srpasta anemija) ili fibroidi (benigne izrasline mišićnog tkiva materice). Uzimajte i vitamin C da poboljšate apsorpciju gvožđa, a izbegavajte kafu, žumanca, mleko i soju dok uzimate dodatke gvožđa. Gde se kriju najveće količine gvožđa i drugih vitamina otkrijte u tekstu Konkretne zamene za vitaminske tablete u vidu hrane.

Omega 3 masne kiseline

DHA (dokosaheksaenoinske) masne kiseline koje se nalaze u omega 3 masnim kiselinama dokazano poboljšavaju bebin razvoj – vizuelno učenje, reakacije, a mogu pomoći i u sprečavanju postporođajne depresije. DHA je ključna za trudnice i možete je dobiti konzumirajući 3 do 4 obroka lososa, haringe ili sardina sedmično ili uzimati suplemente – potrebno vam je 300 miligrama DHA dnevno. Trudnice obično dobiju, uz vitaminske tablete, kapsule ribljeg ulja, koje pored EPA (eikosapentaenoinska kiselina) sadrže i oko 170 mg DHA. Ostatak ćete svakako uneti hranom.

trudnica2

Kalcijum

Kalcijum je, naravno, ekstremno važan za razvoj bebinih kostiju. Telo će sve zalihe koje su potrebne davati bebi, pa vi možete doći u rizik od dobijanja osteoporoze. Trudnice treba da unose čak 1000 do 1500 mg kalcijuma dnevno (one koje nose dvoje ili više dece i mnogo više), a prenatalni vitamini ne sadrže obično ni desetinu te količine.

Konsultujte se sa lekarom da li vam je potrebno još kalcijuma, ako vam propiše dodatne suplemente možda ćete imati problema sa zatvorom, ali rešite ga se vežbama, povećanim unosom vode i hranom bogatom vlaknima.

Dovoljne količine kalcijuma (većina ih preporučuje čak 1500 mg) sprečavaju rizik od prevremenog porođaja ili preeklampsije (Kako da prepoznate preeklampsiju).

Vitamin D

Sunce je najbolji izvor vitamina D, koji pomaže kod jačanja bebinih zuba i izgradnje skeleta. Žene tamnijeg tena i one koje nose trudnoću većinom zimi trebale bi se testirati (ako doktor posavetuje) na vitamin D. On se nalazi u većini vitaminskih tableta za trudnice.

Drugi važni suplementi i doziranje

Nutrijent holin (koji se obično svrstava u vitamine B kompleksa) pomaže u razvoju hipokampusa (memorijskog centra mozga), a jod je takođe ekstremno važan za razvoj mozga. Obično se ne nalaze u vitaminskim tabletama za trudnice, a obično se ne prodaju kao odvojeni suplementi. Ali, ako jedete dva jajeta na dan dobićete 450 mg holina, koliko vam je i potrebno.

Sa jodom je malo teže. I imajte na umu da se ne nalazi u svakoj soli. Najbolje je da potražite prenatalne vitamine koji uključuju i jod.

Folna kiselina je ključna posebno u prvim mesecima, ali i dalje tokom trudnoće. Treba vam 400 do 600 mikrograma dnevno, a za mame koje nose više beba, anemične trudnice treba i više.

Sa vitaminima i suplemantima budite oprezni. Nikada ne uzimajte više od preporučene doze, jer neki nutrijenti mogu biti i opasni u preternim količinama. Takođe, može se dogoditi da vam neke vrste prenatalnih viatmina ne odgovaraju, da su vam loši za probavu, konsultujte se sa lekrom o zamenama.

Kada kupujete vitamine izbegavajte one sa posebnim zaslađivačima, bojama i dodacima.

Od prenatalnih vitamina najvažnije je da uzimate: 27 miligrama gvožđa dnevno (uzimajte pred spavanje da ublažite mučninu), 1000 –1500 miligrama kalcijuma, 300 miligrama omega 3 masnih kiselina, 400-600 mikrograma folne kiseline.

trudnica5

Rutinski testovi u trudnoći

Sigurno ste mnogo puta do sad čuli kako trudnoća nije bolest, ali bez obzira na to tokom trudnoće se susrećemo sa čestim odlascima lekaru i podvrgavaju nas raznim rutinskim testovima koji na vreme mogu otkriti i pokazati čak i najmanji problem. I upravo iz tog razloga su prenatalna nega i redovni odlasci na kontrole od velike važnosti.

Bez obzira na sve navedeno postoje žene koje odbijaju raditi razna testiranja bez preke potrebe misleći da na taj način ugrožavaju bebu. Zašto je to tako?

Rutinski testovi – zašto su važni

Kad sazante da ste u drugom stanju vaš lekar će vam prvo preporučiti da izvadite krv i to su testovi na koje manje-više sve trudnice pristaju. Vađenje i testiranje krvi je od velike važnosti jer se traži određivanje krvne grupe i traženje antitela koja u pojedinim slučajevima mogu napasti bebinu krv i dovesti do spontanog pobačaja. Drugi veoma važan razlog zbog koga se zahteva vađenje krvi jeste prebrojavanje krvnih zrnaca da se isključi mogućnost anemije buduće majke, jer kod majki sa manjkom crvenih zrnaca opskrbljenost posteljice kiseonikom takođe može biti manja.

Pored redovne krvne slike u prvom ili drugom tromesečju se radi dabl i tripl skeniranje putem kojeg se traže genetski problemi, a ukoliko postoji osnova (godine majke, oca, genetske predispozicije) lekar vam može preporučiti da uradite i amniocentezu. Više o tome pisali smo u tekstu “Amniocenteza – sve što ste hteli znati”.

Ginekološki pregled grlića materice

Pred sami kraj trudnoće ginekolog obično vaginalnim putem pregledava grlić materice da bi utvrdio da li se trudnica počela otvarati. Čak i u slučaju da vam lekar kaže da ste se počeli otvarati to nikako ne mora da znači da je porod počeo. Bez obzira na ovaj pregled vaš lekar vam ne može tačno reći kada će porod početi i ovo je jedan od onih, slobodno možemo reći, nepotrebnih pregleda, od kojeg možete imati više štete nego koristi jer može dovesti do infekcije, prevremene rupture membrana i još mnogo drugih neželjenih posledica. Vaš ginekolg vas može uputiti da ovaj pregled neće promeniti apsolutno ništa, ali obaviće ga ako vi želite znati da li se otvarate ili ne.

Preveliki broj testova

Mnoge trudnice smatraju da su tokom trudnoće podvrgnute prevelikom broju testiranja, vađenju nalaza, odlazaka lekaru. Većina mladih majki će vam potvrditi da su sa svakim novim nalazom i testiranjem doživljavale novi stres. Čak i kad su vrednosti na prvom nalazu u granicama normale lekari mogu zahtevati da uradite i drugi, treći „samo da budete sigurni“. Kad svemu tome dodate čekanje u labaratorijama i lekarskim oridinacijama, ne možemo, a da se ne zapitamo nije li to zaista previše?

Važnost pripreme

S druge strane ne možemo ne spomenuti da većina tih testova koji se rade još u ranom stadijumu trudnoće mogu otkriti mnoge anomalije i probleme sa razvojem bebe što mladim roditeljima može obezbediti vreme da se pripreme na sve izazove koji ih očekuju.

Ono što je važno, a što želimo napomenuti jeste da svi testovi koje vam vaš lekar preporuči nisu obavezni i vi svesno možete da odbijete da ih uradite. Pre bilo kakve odluke raspitajte se da li je baš taj test neophodan, šta će tačno pokazati i šta se može desiti ukoliko ga odbijete uraditi. Sve je stvar dobre komunikacije između vas i vašeg lekara koji vam vodi trudnoću.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar