Menu 

Bob je sigurno jedna od najstarijih poznatih namirnica, koristili su je drevni Grci i Rimljani, a dan danas je sastavni deo mediteranske ishrane. Bob spada u porodicu graška ima karakterističan ukus i mnoga lekovita svojstva.

Sadnja boba obično počinje u februaru ili martu u zavisnosti od vremena i jutarnjeg mraza tako da vam još uvek nije kasno ako želite posaditi ovu zanimljivu biljku. Po jednoj biljci možete dobiti oko 20-25 mahuna koje su veoma slične mahunama graška, ali su nešto veće, baš kao i sami plodovi. Stručnjaci kažu da je bob dobro imati u bašti jer revitalizuje zemljište i daje mu potrebne nutrijente. Baš kao što je dobar za zdravlje zemljišta, bob je veoma koristan i za ljudsko zdravlje.

Lekovita svojstva boba

Bob možete kupovati u svežem, sušenom i zamrznutom obliku, a kod nas ga nešto ređe možete pronaći konzervisanog. S obzirom da spada u porodicu mahunarki jasno je da je veoma bogat proteinima kao i vlaknima, siromašan je mastima, a bogat je brojnim nutrijentima koji su dobri za ljudsko zdravlje. Samo neke od beneficija boba su:

16180346430_37ef29c0f5_z

Promoviše zdravlje srca. Bob je veoma bogat upijajućim vlaknima za koja je poznato kako nivelišu šećere i holesterol u krvi. Upijajuća vlakna su posebno efikasna kod sniažavanja nivo lošeg LDL hoelsterola. Sve to naravno znači da je bob veoma dobar za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

Pomaže kod regulisanja telesne težine. Pošto je veoma bogat proteinima, bob je idealna namirnica za sve one koji su na visokoproteinskim dijetama, a vlakna koja sadrži samo su još jedan pozitivni dodatak koji će vam pomoći da što brže i efikasnije izgubite kilograme.

Bogat nutrijentima. Bob je jedan od onih namirnica koja sadrži mnoštvo nutrijenata, a bez mnogo kalorija. Fantastičan je izvor vitamina B1, tijamina, gvožđa, bakra, fosfora, kalijuma i magnezijuma. Kao što sigurno znate vitamin B1 je od velikog značaja za centralni nervni sistem, energiju i metabolizam.

Čini vas srećnima. Bob je jedna od onih namirnica koje dokazano povećavaju nivo serotonina u organizmu što automatski popravlja raspoloženje i čini vas srećnijima, a sve to zbog amoni kiseline koja se zove L-dopa, odnosno dopamin, koja pomaže kod lečenja depresivnih stanja.

14366173438_a2c403b20c_z

Pored svega toga, bob je veoma bogat gvožđem i kalcijumom, pomaže kod jačanja imuniteta, održavanja dobrog balansa tečnosti u organizmu, ali i dobra je preventiva zatvoru.

Ukoliko imate mladi bob dovoljno je da ga kratko prokuvate u slanoj kipućoj vodi, začinite sa malo maslinovog ulja, soli i bibera i poslužite na salatau. Isto tako ga možete dodavati u razna variva i supe. Ako bob nije mlad, onda bi bilo dobro da sknete onu vanjsku opnu koja može biti prilično žilava.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti i da ne govorimo. Pozovite prirodu u pomoć i bacite cigarete. Piši! Širi...