Menu 

Koliko su vam oči suve ili vlažne zavisi od protoka suza koje obezbeđuju potrebnu vlažnost očima da bi normalno gledali i da ne bi osećali nikakvu neugodnost. Suve oči mogu biti veoma neugodna pojava, a mi vam otkrivamo sve što treba da znate u vezi toga.

Suze su napravljene od kombinacije ulja, sluzi, antitela i posebnih proteina, a svi oni imaju za cilj jednu stvar da oko zaštite od infekcija. Ove komponente se luče iz žlezda kojima su oči okružene, a kad ođe do disbalansa u suznom sistemu dolazi do suvoće očiju.

Samo neki od simptoma koje čovek može iskusiti kada suze ne „podmazuju“ oči propisno su:

  • Bol
  • Osetljivost na svetlost
  • Osećaj kao da se u oku nalazi strano telo
  • Svrab
  • Crvenilo
  • Zamagljen vid

U pojedinim slučajevima osoba koja ima suve oči može imati pojačano suzenje očiju što može biti prilično zbunjujuće, a suzenje nastaje baš kad oko nije dovoljno vlažno. U tom slučaju oko šalje signale kroz nervni sistem za više vležnosti, a kao rezultat dobijete preterano suzenje očiju kao znak suvoće. Znamo da baš nema smisla, ali tako kaže nauka.

Te suze koje se javljaju u tom slučaju su uglanom voda i nemaju nikakve kvaliteta lubrikanta koje imaju normalne suze, one će teći ali neće obložiti površinu oka kako treba.

Šta je uzrok suvim očima?

Pored disbalansa u suznom sistemu, jedan od glavnih uzroka suvoće može biti situacija koja je isušila površinski sloj oka. To se može desiti usled izloženosti klima uređajima ili usled nekih promena u okruženju. Pored toga najčešći krivci za suve oči su:

  • Prirodan proces starenja, menopauza.
  • Nuspojave određenih lekova kao što su antihitsaminici ili kontraceptivne pilule.
  • Bolesti koje utiču na produkciju suza kao što su Sjogreneova bolesa, reumatoidni srtritis.
  • Strukturalni problemi sa dužicom oka koji ne dozvoljavaju da oči u potpunosti zatvorite.

Kako lečiti suve oči?

 

oči2

Iako se suvoća očiju ne može u potpunosti lečiti postoji nekoliko načina pomoću kojih ćete si olakšati stanje i ublažiti simptome. Naravno o načinu lečenja treba da razgovarate sa svojim oftamologom koji će vam dati potrebne savete i odgovoriti vam na sva pitanja.

Veštačke suze u obliku kapi su sigurno jedan od najčešćih lekova koji se u ovom slučaju propisuju. Možete ih kupiti i bez recepta, ali mi vam, savetujemo da se ipak konsultujete sa lekarom pre nego ih počnete koristiti.

Privremena tačna okluzija. Ponekad je neophodno zatvoriti kanale da suze iscure iz oka, to je trenutni proces koji se obavlja samo u posebnim slučajevima.

Lipiflow. To je medicinski uređaj koji pomoću topline vrši pritisak na očne jabučice i oslobađa blokirane žlezde koje luče lubrikant za oči. Nakon toga ulje podmazuje oko i sprečava suze da ispare.

suzenje2

Postoji još mnoštvo raznih vrsta kapi i lekova koji se mogu koristiti u ove svrhe, ali veoma je važno da se posavetujete sa lekarom i na osnovu vašeih simptoma odaberete one koje vama najviše odgovaraju. Nikako nemojte kupovati lekove na svoju ruku jer uvek postoji mogućnost da pogoršate stanje. Ako imate neke od simptoma koji upućuju na to da su vam oči suve, zakažite pregled kod oftamologa.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar