Menu 

Ako želite smršati ili jednostavno početi sa nešto zdravijom ishranom, prvi korak je obično poseban režim ishrane. Bez ozira na svu dobru volju koju imate ako se odlučite naglo na jako restriktivan režim ishrane šanse da ćete izdržati duže od dve nedelje su prilično male.

Na svu sreću, postoji nekoliko trikova pomoću kojih ćete zavarati sopstveni mozak tako smanjite žudnju za nezdravim namirnicama i istrajete dok ne dostignete željeni cilj.

Zašto ne možemo istrajati u dijeti?

Ljudi se dijete obično odlučuju zbog takozvanih eksternih motiva, odnosno žele dobro izgledati na nekom posebnom događaju ili na letovanju ili zbog toga da usvoje neke druge, zdravije navike. Na primer, da svako jutro doručkuju ili da ne jedu posle šest uveče. Ako se vaša dijeta bazira samo na takvim motivima verovatno ćete odustati veoma brzo.

2177266921_48c7eed20d_z

Da biste usvojili bilo koju naviku treba da prođete kroz tri jednostavna koraka, a to su okidač, akcija i nagrada. Na primer kad vam zvoni telefon (okidač), odmah se javljate (akcija) i razgovarate sa onim ko vas je pozvao (nagrada). Ako vas pak na mobilni telefon zove jedino neka dosadna bab tetka, razgovor s njom nećete doživeti kao nagradu pa se verovatno nećete javiti i nećete steći naviku da se baš odmah javljate na telefon.

Upravo ovakav šablon je duboko uklesan u ljudski mozak, a čak su i naučnici potvrdili tu tezu. Upravo vodeći se tim saznanjem oni su otkrili da pridržavanje pravila dijete nije vezano samo za dobar motiv već za stvaranje navike, a naviku ćete stvoriti uz sledeće savete i trikove.

Pronađite svoj okidač. Kao što smo već rekli sve navike počinju sa okidačem jer akcija koja kasnije sledi je u stvari podsvesna zato se dešava da svaki put kad na TV-u počinje neki film vi mahinalno po kući tražite neke grickalice.Dijete se možete pridržavati samo ako počnete izbegavati poznate okidače. Na primer, ako jedete uvek kad gledate televizor možda bi trebalo da uveče umesto gledanja filmova i serija treba da prošetate ili čitate neku knjigu.

Napravite plan. Ako niste u stanju da se u potpunosti rešite okidača onda bi trebalo da planirate, odnosno da pronađete način kako da izostane akcija nakon što naiđe okidač. Na primer, ako na poslu kad se previše umorite odlazite u čajnu kuhinju da jedete nezdrave grickalice i družite se sa kolegama, onda treba svesno da promenite akciju. Recite sebi da ćete otići u čajnu kuhinju, ali da ćete samo piti čaj ili kafu. Dakle, okidač je i dalje umor, akcija će ovaj put biti čaj ili kafa, a nagrada i dalje ostaje druženje sa kolegama.

Budite strpljivi. Za usvajanje novih navika će vam biti potrebno određeno vreme, neki tvrde da nam treba najmanje 21 dan, a nek čak kažu 30. U jednoj studiji je čak objavljeno da je za sticanje nove radne navike potrebno čak 66 dana. Postoji i lakši način, umesto da usvajate sasvim nove navike pokušajte samo da obnovite stare.Na primer, umesto da zacrtate kako ćete svako veče ići u šetnju, uvrstite šetnju u svoje svakodnevne obaveze, recimo odlazite na posao pešice. Na taj način ćete lakše istrajati.

8091918161_652e15c176_z

Nemojte razmišljati o velikom cilju. Ako si postavite neki cilj koji je teško dostižan to može biti preveliki pritisak i zato pokušajte da ne razmišljate o krajnjem cilju, već putem sebi postavljajte neke manje, lakše dostižne ciljeve koje ćete sigurno ispunjavati. I što je najbolje svaka ta mala prepreka će vam biti podsticaj da idete dalje.

Promenite način na koji razmišljate o hrani. Ako vam se jako jedu krofne sa čokoladnom glazurom, lakše ćete se odupreti želji ako o njima ne budete razmišljali kao o zabranjenom voću već kao o još jednoj namirnici koja se jede za doručak. Ne biste verovali, ali stvarno pali.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar