Menu 

Svaki roditelj se kad tad mora susresti sa veoma neugodnim i po njega i dete teškim odvajanjem kad dođe vreme za jaslice ili vrtić. Mi vam donosimo nekoliko saveta koji će pomoći da seperacaiona anksioznost kod dece lakše prođe.

Kada se beba rodi vi ste joj centar centar sveta, ceo period dok ne dođe vreme za odvajanje, vrtić ili jaslice i zato ni malo ne čudi što mnoga deca prolaze kroz neku vrstu anksioznosti tokom tog perioda. Evo šta stručnjaci kažu, kako da olakšate prvenstveno detetu, ali i sebi.

Trikove koje ćemo vam navesti isprobali su roditelji širom sveta koji kažu da su njima pomogli, ništa vas ne košta da probate.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-upset-preschooler-boy-image18183343

Poljupci za poneti. Kad dovedete dete ispred vrtića dajte mu punu šaku poljubaca koje će spremiti u džep i objasnite mu kada mu budete nedostajali u toku dana da stavi ručicu u džep i izvadi jedan poljubac. Poljubite dete nekoliko puta u dlan i zajedno izbrojite poljupce. Isto tako recite detetu da i ono vama da nekoliko poljubaca za poneti.

Uspomene. Mnogi roditelji kažu da su njihova deca lakše podnela boravak u vrtiću ili odvajanje ako su kod sebe imala malu sliku svoje porodice, a ovo važi za decu vrtićkog uzrasta kada su dovoljno velika da znaju pronaći utehu u fotografiji.

Slikovnice. Slikovnice su uvek dobar način da detetu objasnite pojedine promene u životu. U knjižari potražite slikovnice koje se bave odlaskom u vrtić i odvajanjem od roditelja primerene uzrastu vašeg deteta i čitajte ih svako veče pred spavanje.

Budite snažni. Imajte na umu da ste vi taj primer na koga se ugleda vaše dete i nemojte biti tužni kad stavljate dete u vrtiću, nemojte se slomiti ukoliko dete zaplače. Izbegavajte da kažete detetu kako će i ono vama nedostajati već kažite nešto u smislu kako ćete se sjajno zabaviti kad dođete po njega i kako će imati sjajan dan sa drugarima i tetama iz vrtića. Recite detetu i da jedva čekate da vam ispriča sve što su radili u vrtiću taj dan. Na ovaj način dete će vrtić videti kao nešto pozitivno.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-mother-crying-child-image26195312

Više opcija

Ne postoji pravi način da rešite ovaj problem i veoma je važno da nekoliko dana za redom isprobavate drugačiji pristup dok ne pronađete onaj koji kod vašeg deteta najbolje deluje. U međuvremenu, tešite se činjenicom da je mnogo dece pre vašeg prošlo tim istim putem.

Veoma je važno da otkrijete zbog čega je dete toliko tužno kad treba da ide u vrtić posebno ako do tada nije bilo problema kad ste ga ostavljali sa bakama ili bebisiterkama. Razgovarajte sa tetama u vrtiću o tome kako se dete ponaša kd vi odete i koliko dugo nakon toga plače. Velike su šanse da ćete otkriti kako dete prestane plakati gotovo odmah nakon što odete.

U suprotnom, raspitajte se i proverite postoji li nešto u vrtiću što vašem detetu posebno smeta i pokušajte to rešiti sa tetama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar