Menu 

Neke bebe se od pelena odviknu već do drugog rođendana i zato ako primetite da je vaše dete spremno i dovoljno zrelo, obavezno isprobajte ovaj način odvikavanja koji se praktikuje u mnogim krajevima sveta.

U Americi deca najčešće ostave pelene do treće godine dok u nekim delovima Azije, Južne Amerike i nekim delovima istočne Evrope roditelji počnu odvikavati decu od pelena ubrzo nakon rođenja. Jedna studija objavljena u Vijetnamu koja je pratila mlade i majke i bebe je pokazala da su se sve bebe iz studije do devetog meseca života odvikle od pelena, a do druge godine su u potpunosti znale kako se koristi noša, a sve zahvaljujući posebnoj tehnici odvikavanja od pelena bez pelena.

3579520979_4c97afbdca_z

Ova tehnika se bazira na ideji da bebe prirodno siganlizuju kada im se ide u wc, odnosno jednom kad shvatite signale koje dete daje pre nego mu se piški i kaki, odmah ga stavite na nošu i napravite zvuk poput zvižfdanja na koji će dete vremenom odgovarati piškenjem i kakenjem. Na ovaj način beba dobija psihičku podršku jer u tom trenutku jednostavno nije dovoljno jaka da sama sedi uspravno. U Kini se se ovakav način odvikavanja od pelena preferira već vekovima, a roditelj bukvalno drži dete nad nošom što pojednostavljuje ceo proces. Ako biste rado isprobali ovakav način odvikavanja od pelena pre svega treba da odgovorite na neka jednostavna pitanja.

Jeste li dovoljno opuštena osoba?

Ovakav način odvikavanja od pelena će pre upaliti kod mama koje imaju razvijen smisao za humor i koje su prilično opuštene i koje mogu prilagoditi svoj život upravo tom procesu. Roditelji obično modifikuju ceo postupak, na primer nastavljaju koristiti pelene kad im to odgovara, odnsno kad su napolju i ne mogu baš da prate.

Možete li pratiti signale?

Gotovo sva djeca šalju signale da im se ide u wc, to je obično stenjanje kad je u pitanju velika nužda, a skupljanje nožica prema stomaku kad je u pitanju mala. Možda će vam biti potrebno neko vrijeme da shvatite koji su signali u slučaju vašeg deteta, ali jednom kad shvatite važno je da ih ne ignorišete.

2942114521_d83026974d_z

Možete li se nositi sa pritiskom okoline?

Ovo nije u potpunosti tradicionalan pristup odvikavanju od pelena, samim tim što se sa njim počinje prilično rano i budite spremni na to da će vam ljudi možda pokušati nametnuti kako to nije dovoljno dobro i kako bi možda trebalo da pričekate i promenite pristup. Naš savet vam je da ukoliko se odlučite na ovakav način odvikavanja od pelena u tom istrajete i pokušate biti što pozitivniji u odnosu na okolinu.

Dakle, da ponovimo, da biste do kraja odradili ovaj trening, potrebno je za početak da upratitie koje to signale dete daje pre nego obavlja nuždu. Jednom kad shvatite, treba da skinete pelenu i po mogućnosti je više ne vraćate dok se beba ne navikne na nošu. Čim primetite da beba signalizira da joj se ide u wc, uzimite je i držite iznad noše dok sve ne obavi uz karakterističan zvuk koji će beba vremenom povezivati sa piškenjem i kakenjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar