Menu 

Prvih nekoliko meseci bebinog života ne treba da žurite sa putovanjima na nešto duže destinacije i najbolje bi bilo da se držite blizu kuće. Mala beba zahteva stalnu pažnju, često hranjenje i menjanje pelena tako da putovanja nisu baš najbolja ideja u tom periodu.

S druge strane novorođene bebe nisu ni blizu krhke kako to roditelji misle i sa napunjenih tri meseca bebe su sasvim dobri kandidati za putovanja, sve dok to nisu neka putovanja od 10-12 sati. Na prvom mestu treba da obratite pažnju na sigurnost, zdravlje i udobnost vaše bebice, a mi ćemo vam dati nekoliko veoma važnih saveta.

Saveti za putovanje sa malom bebom

2268231518_191ffa757f_z

Za početak pregledajte paket prve pomoći u vašem automobilu, zamenite ono čemu je istekao rok i kupite ono što nedostaje. Ne zaboravite poneti lekove koje beba pije ako ima neka hronična obolenja, čak i ako joj u tom trenutku nisu potrebni lekovi zamolite lekara da vam propiše za svaki slučaj.

Na jednom papiru ili u telefonu zapišite sve zdravstvene podatke veša bebe, od lekova koje uzima do brojeva telefona lekara kod kuće.

Bebu obucite slojevite tokom putovanja, na glavu obavezno stavite šeširić zbog sunca koje bi moglo da dopire kroz prozor bez obzira na ovo jesenje vreme. S druge strane pazite da bebu ne obučete previše toplo, jer joj u sedalici neće biti ugodno posebno ako tokom vožnje upalite klimu.

Ako ćete na vašem putovanju dosta vremena provoditi napolju obavezno ponesite zaštitu od sunca bez obzira na godišnje doba. Nanesite malu količinu kreme na bebino lice i ručice.

Beba uvak treba da se vozi u svojoj sedalici, na zadnjem sedištu. Pre stavljanja sedalice dobro pročitajte uputstvo i postavite sedalicu tamo gde je najsigurnije, obično na sredinu zadnjeg sedišta. Obavezno nabavite one zaštite za sunce koje se stave na prozore automobila da bebi sunce ne bi išlo u oči.

Ako vas očekuje duga vožnja gledajte da pri ruci imate sve što vam je potrebno za hranjenje i presvlačenje  bebe, ali i nešto čime ćete bebu zabavljati tokom vožnje, jer je neminovno da će se nakon nekog vremena uznemiriti.

Hrana i udobnost

Ukoliko dojite obavezno na put ponesite dosta vode da ostanete hidrirani tokom putovanja da biste imali dovoljno mleka. Ako pak ne dojite onda ponesite unapred pripremljeno veštačko mleko koje ćete držati u termos boci.

Ako je beba već prešla na krutu hranu u tom slučaju će vam biti potrebne grickalice, ali one zdrave, ponesite štapiće od svežeg povrća i naravno gotove kašice koje tokom putovanja mogu biti pravi spas. Veoma je važno da imate nekoliko zamenskih siperčića jer nije jednostavno hraniti bebu tokom vožnje, a biće vam potrebna i zamenska odeća.

22417333576_5417b80543_z

Korisne sitnice

Ako idete baš na dalek put, onda obavezno ponesite sitnice koje će vam putem dobro doći.

  • Mušemu, podlogu za presvalačenje da biste mogli bezbdno presvući bebu na mestima gde budete odmarali.
  • Dekica.
  • Vreće za smeće.
  • Kolica ili nosiljka za bebu, ako je beba baš mala.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar