Menu 

Većina mladih majki će potvrditi da jedan od negativnih strana dojenja to što ste 24/7 vezani za bebu i ne možete se posvetiti sebi. Odmah da vam kažemo, ako se tako osećate niste jedini jer nije lako sve svoje navike podrediti jednom malom smotuljku. Ipak i za to postoji rešenje: izmuzanje. Mi vam danas otkrivamo najbolje načine za čuvanje mleka.

Ako imate neke obaveze koje ne možete odgoditi, ne želite da bebi dajete veštačko mleko onda je izmuzanje jedina opcija. U tom slučaju morate znati kako se čuva mleko koje će ostati sveže na nekoliko načina.

  • Na sobnoj temperaturi do 25C, mleko ostaje sveže do šest sati.
  • U posebnim torbama koje čuvaju temperaturu sa hladnim umetcima mleko ostaje sveže i do 24 sata.
  • U frižideru, na temperaturi do 4C, mleko možete čuvati pet dana, ali se preporučuje da ga držite u zadnjem delu frižidera.
  • U delu frižidera za zamrzavanje mleko možete čuvati dve nedelje.
  • U zamrzivaču i do šest meseci.

264532193_4c79621dc7_z

Ako se u skorije vreme vraćate na posao onda nekoliko nedelja ranije počnite sa izmuzanjem i čuvanjem mleka samo da uđete u rutinu, jer povrtak na posao ne znači da vaša beba mora biti uskraćena za vaše mleko.

Kako ćete čuvati mleko zavisi od toga kada ćete ga upotrebljavati, ako ga planirate potrošiti u narednih nekoliko dana onda je frižider puno bolja opcija od zamrzivača jer zamrzavanje uništava neke supstance koje se nalaze u mleku, a zaslužne su za borbu protiv infekcija u bebinom organizmu. Ipak i zamrznuto majčino mleko je svakako bolja opcija od veštačkog.

2655516570_6f86d664f0_z

Bez obzira na to da li mleko čuvate u frižideru ili zamrzivaču treba da pripazite na nekoliko sitnica.

  • Uvek koristite sterilne flašice i cucle u kojima čuvate mleko.
  • Na flašicama stavite nalepnice na kojima piše kada ste mleko izmuzli.
  • Održavajte higijenu vašeg aparata za izmuzanje, perite ga posle svake upotrebe.
  • Pre izmuzanja obavezno dobro operite ruke, veoma je važno da čistoća u ovom slučaju bude na veoma visokom nivou.

Sveže mleko možete dodati u flašicu frižideru, ali samo ako je mleko od istog dana. Ako mleko stoji neko vreme u frižideru primetićete da se voda odvojila od masti i to je sasvim normalno, sve što treba da uradite jeste da protresete flašicu i upotrebite.

Ako želite zamrznuti mleko, onda to uradite čim pre nekon izmuzanja i nikada ne punite flašicu do vrha jer se mleko širi za vreme zamrzavanja. Male količine mleka možete zamrznuti i u kalupima za led koji imaju poklopac. Idealan na čin za odmrzavanje mleka je u frižideru i nakon odmrzavanja ga morate potrošiti u narednih 12 sati. Mleko nipošto nemojte odmrzavati u mikrotalasnoj i nikako nemojte ponovo zamrzavati jednom odmrznuto mleko.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar