Menu 

Dojenje je sigurno jedno od najneobičnijih, ali i najlepših iskustava kroz koje jedna žena može proći. Iako je to najbolja opcija da hranite svoje dete dojenje može doneti i odrđene komplikacije, a jedna od njih su bolne bradavice.

Tokom prvih nekoliko dana dojenja sasvim je normalno da majku bole bradavice, ali jak bol koji traje duži period vremena je svakako nešto što ne očekuje ni jedna mlada majka.

Šta uzrokuje bolne bradavice

Postoji nekoliko razloga koji bi mogli biti glavni uzročnici bolnih i osetljivih bradavica.

Problem sa laktacijom. Ovo je sigurno jedan od najčešćih uzročnika kad su bolne bradavice u pitanju. Ako vaša beba ne sisa kako treba i vuče bradavicu da bi sisala to može biti prilično bolno i s vremenom izaziva sve jače i jače bolove. Da bi beba pravilno sisala potrebno je da se pobrinete da ona uhvati ustima celu bradavicu pa i tamni deo oko.

5908396918_0b8e90afa2_z

Problem sa jezikom kod beba. Može se desiti da je bebin jezik zalepljen za donji deo usta i da nije u stanju baš mnogo pomerati jezik a to može izazvati probleme kod sisanja. Simptomi koji upućuju na ovaj problem su da bebi bradavica uvek klizi iz usta, četo će tražiti da jede, a neće dobijati na kilaži. Zamilite lekara ili babicu da vašoj bebi pregleda jezik.

Gljivična infekcija. Ako su vaše bradavice bolne čak i ako beba sasvim dobro i pravilno sisa te osećate probadajući bol u dojkama možda imate gljivičnu infekciju na dojkama. U ovom slučaju lekar će vam propisati antigljivične lekove za vas i za bebu.

Dermatitis ili ekcem. Ako su vaše bradavice upaljene i svrbe to može biti znak ekcema ili dermatitisa koji mogu biti uzrokovani kremama, losionima i sapunima koji iritiraju vašu kožu. Plivanje u bazenima koji su puni hlora takože može uzrokovati bl i svrab u bradavicama.

Nicanje zubića kod bebe. Ako su vašoj bebi osetljive desni zbog icanja zubića ona može promeniti način na koji sisa i to može uzrokovati bolove u bradavicama, jer bebe mogu grublje sisati pa čak i gristi bradavicu.

4781183855_aae26aa587_z

Utiču li bolne bradavice na bebu?

Iako osetljive bradavice mogu biti veoma neugodno iskustvo za majku, ne postoji način da utiču na bebu, ali to je jedan od znakova da dojenje ne ide u najboljem smeru. Ako beba ne sisa kako treba postoji mogućnost da sasisanjem prestane pre nego se najede,a to ćete znati prema sledećim znakovima:

  • Beba ne dobija dovoljno na težini.
  • Dugo vremena provodi sisajući.
  • Često traži sisu.
  • Cokće dok sisa.
  • Nemirna je i nakon podoja.

Ako su vaše bradavice ispucale i krvare postoji mogućnost da beba proguta nekoliko kapi a to može rezultirati tragovima krvi u bebinoj peleni. To ne mora ništa da znači, ali oavezno napomenite lekaru ili patronažnoj sestri.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar