Menu 

Dojenje je sigurno najbolji, najzdraviji i najjednostavniji način da hranite svoju bebu prvih meseci života. Lekari preporučuju da bebu do šest meseci starosti treba hraniti isključivo majčinim mlekom, a dojiti, pred krute hrane sve do prvog rođendana. Mi vam danas otkrivamo sve što treba da znate o dojenju, pre i posle poroda.

U prvim danima nakon poroda, dojenje može biti poprilično neobično, zastrašujuće i bolno iskustvo. Ako počnete pripremati grudi za dojenje neposredno pre poroda to vam uveliko može olakšati dojenje, smanjiti i sprečiti nastanak ranica na bradavicama i na kraju krajeva dojenje vam učiniti puno ugodnijim iskustvom.

Masirajte grudi pre poroda. Pitajte svog lekara, babicu ili u školi za trudnice koju tehniku da koristite jer će vam masaža uveliko pomoći da lakše izdajate mleko bez pumpice.

dojenje

Odredite imate li ravne ili uvučene bradavice. Mnoge žene ne obraćaju preterano pažnju na svoje bradavice dok ne počnu dojiti. Iako je ženama koje imaju ravne ili uvučene bradavice dojenje veći izazov, svakako nije nemoguće.

Ako spadate u ovu grupu žena sa uvučenim bradavicama pre poroda možete kupiti veštačke silikonske bradavice, a ukoliko spadate u one koje imaju ravne bradavice naučite Hofmanovu tehniku kojom bradavice postaju ispupčene. Jednostavno postavite palčeve sa obe strane bradavica i lagano ih pritiskajte u dojku u isto vreme odvajajući lagano prste jedan od drugog.

Pripazite kojim proizvodima perete područje oko dojki i bradavica tokom poslednjih par meseci trudnoće.

  • Žensko telo proizvodi posebna ulja u područjima oko bradavica što ih prirodnim putem čisti tako da nam nisu potrebni posebni sapuni. Tokom poslednjih meseci trudnoće izbegavajte pranje grudi jakim sapunima i gelovima za tuširanje, birajte one blage po mogućnosti bez mirisa i uvek ih dobro isperite.
  • Donji veš koji će doći u dodir sa grudima takođe perite sa posebnim, nežnijim deterdžentom da ne bi došlo do iritacije bradavica.
  • Koristite lanolinske kreme kad god treba da nanesete nešto na bradavice.

Kupite kvalitetnu pumpicu za izdajanje mleka. Čak i ako planirate isključivo dojiti svoju bebu, dobra pumpica će vam biti potrebna jer ćete prvih nekoliko nedelja morati izdojiti gotovo jednaku količinu mleka koliku će beba popiti. Mleko izdajajte čim beba završi sa sisanjem jer nakon sisanja bebe obično spavaju što je dosta vremena da se dojke napune mlekom.

Izdajanjem mleka u početku pospešićete i samu laktaciju  i to može biti veoma dobar temelj za uspešno dojenje duži period.

dojenje5

Kako početi s dojenjem

Najbolje vreme da počnete sa dojenjem jeste onaj trenutak kad vam spuste bebu na grudi odmah nakon poroda, naravno ako vam babice i lekar to dozvole. Ako ne verovatno ćete pričekati dok bebu okupaju, srede i vas premeste u sobu.

U početku vaše dojke će proizvoditi malu količinu mleka, odnosno tekućine koja se zove kolostrum koji bebu štiti od mogućih infekcija. U samom početku bebin stomak je veoma mali i ne treba joj velika količina mleka. Kako beba bude rasla, povećavaće se i produkcija mleka u dojkama. Prvi položaj za dojenje neka bude na leđima, a bebino telo u potpunosti okrenite prema sebi. Dodirnite bebinu gornju usnu i kad širom otvori usta privucite je prema sebi, a dojku pridržavajte rukom. Bebina usta ne traba da obuhvate smo bradavicu već i deo areole (tamnog dela oko bradavice).

Ako beba ima problem da uhvati bradavicu i sisa nemojte paničiti jer vam za uspešno dojenje treba zaista puno strpljenja i vežbe. Isto tako, nemojte se ustručavati da tražite pomoć od sestara u bolnici.

Ako je vaša beba rođena prerano verovatno nećete biti u mogućnosti da je odmah dojite, ali treba odmah da počnete izdajati mleko pumpicom, a vaša beba će dobijati to mleko putem posebne cevi. Treba da znate da dojenje u samom početku ne treba da bude bolno i obratite pažnju kakv je osećaj u grudima dok beba sisa. Da biste izbegli moguće komplikacije važno je da beba obuhvati što više dojke ustima.

Ako vas boli dok dojite, stavite mali prst u bebina usta, odvojite je od dojke i pokušajte se bolje namestiti.

Koliko često treba da dojite bebu

U početku važno je dojiti što češće, jer što više beba sisa to će dojke proizvoditi više mleka. Prvih dana dojite bebu od 8-12 puta u toku 24 sata. Tokom prvih dana posle porođaja možda ćete bebu morati buditi da biste je podojili, a to radite na svaka četiri sata. Da beba ne bi zaspala tokom podoja i da bi dovoljno sisala raskomotite je za vreme hranjenja zbog kontakta koža na kožu.

dojenje3

Mogući problemi za vreme dojenja

Važno je da bebu prilikom dojenja držite pravilno i da ona dobro prihvata hranu, da je položaj dobar. Kako da se pobrinete za to više pročitajte u tekstu “Mali vodič za uspešno dojenje”. Ako bebu niste držali pravilno, uz grudi i ako nije prihvatila dojku kako treba može doći do bolova u bradavicama.

Posle porođaja, u početnom periodu dojke će biti tvrde i natekle, ali to je normalno i čim beba počne pravilno da vuče mleko za par dana tih problema neće biti.

Infekcije, bol i mastitis se mogu takođe javiti, ako primetite pojačanu bol u grudima, velike otekline i imate simptome gripe moguće je da je došlo do “začepljenja”  i infekcije. Obavezno u tom slučaju posetite lekara.

Trudite se da bebi nudite podjednako obe dojke i imajte na umu da dojenje možete pokvariti ako prerano uključite i flašicu (bilo da je u pitanju majčino ili adaptirano mleko).

Svi ovi problemi ponekad odbijaju majke od dojenja, što je pogrešno, jer za sve postoji rešenje.

– Tokom dojenja mogu se javiti, kao na početku, tvrde grudi. Rešenje za ovo je redovno dojenje (čak i ako osećate malu bol i nelagodu). Moguće je da u ovom slučaju bradavice budu uvučene što otežava detetu da vuče mleko. Možete probati da rukom pridržavate dojku ili da upotrebite pumpicu za izmlazanje mleka da biste “izvukli” bradavicu. Ipak nemojte preterivati jer možete pogoršati stanje. Pumpicu ne koristite više od 5 minuta. Takođe važno je da koristite odgovarajuću pumpicu. Potrebno je da pumpica ima glvani deo (koji naleže na dojku) dovoljno veliki da bi izvukao bradavicu. Ako je premali može da ošteti bradavicu i izazove bol.

Pre dojenja koristite tople obloge ili se istuširajte toplom vodom da biste podstakli protok mleka.

I masaža može pomoći. Grudi gnječite lagano pristima kružnim pokretima – krenite od donjeg dela grudi prema bradavici. Ako je bol i dalje pristutna u krajnjem slučaju možete uzeti brufen, koji je siguran tokom dojenja.

– Bolne bradavice su česta pojava prilikom dojenja. Inače one su najosetljivije četvrtog dana posle porođaja. Bol se javlja već u prvom minutu dojenja, ali vremenom prolazi. Javiti se mogu i modrice i napuknuća na bradavicama, posebno ako dete ne prihvata dojku dobro. Postoje kreme da biste ublažili bol i lekar vam ih može propisati. Takođe, bradavice možete ispirati u slanoj otopini. Rastvorite pola kašičice soli u šolji tople vode. Držite grudi u toj otopini minut-dva. Lagano posušite ubrusom. Operite bardavice pre dojenja.

U ovom periodu pustite grudi da malo dišu, da se rane oporave i stavljajte hladne obloge. Ukoliko bol nije prevelika možete nastaviti dojiti ili izmlazajte mleko neko vreme.

Začepljenja i mastitis

Ukoliko ignorišete otežan protok mleka, natečene grudi i začepljenje puteva može doći i do pojave mastitisa. U tekstu “Mastitis – upala dojki i dojenje” pročitajte kako da rešite ovaj problem. Nipošto ne ignorišite simptome: bolovi u dojkama, groznica, uvećane limfne čvorove u pazušnoj jami, …

Grickanje

Neka deca, kada im se pojave prvi zubići, krenu da grickaju bradavice. To, naravno, može biti vrlo bolno za majku. Ako dete počne da grize odmah ga uklonite sa dojke i dajate mu igračku za zubiće. Sa dojenjem probajte malo kasnije.

doenje4

Najbolji položaji za dojenje

Pronalaženje idealnog položaja za dojenje je ključno za sve dojilje. Dojite onako kako je vama i bebi najudobnije, ali prvo isprobajte ove 4 preporuke.

Bitno je da je dojenje uspešno, da je vama i bebi udobno, da je beba nahranjena, a koji ćete položaj izabrati to je na vama, ali može i da zavisi od toga da li ste rodili putem carskog reza ili prirodnim putem. Većina majki doji u takozvanom položaju kolevke, ali postoje i unakrsni položaj, položaj fudbalske lopte (ili pod ruku) i ležeći položaj – kao najčešći.

Saznajte koje su to razlike među njima, kojim dojiljama se preporučuju i kako da dojite blizance.

Položaj kolevke

Najčešći i obično najpogodniji položaj za većinu majki. Dojilja je u sedećem položaju, beba joj je u krilu i pridržava je laktom. Glava bebe je na mestu gde ste presavili ruku blizu dojke. Bebina prsa su približena uz vaša prsa i laktom približavate njenu glavicu prema dojci, a možete se poslužiti i drugom rukom. Da bi vam bilo ugodno sedite na stolicu koja ima ručke koje se mogu podizati ili na koje možete nasloniti ruku. Koristite jastuke da se udobno namestite, da ih podbacite iza leđa, ispod ruke i(ili) ispod bebine glave.

Ovaj položaj je nezgodan za majke koje su se porodile carski, ali ponekad i u samom početku dok je beba još mala. Najverovatnije da ćete sa njim imati najviše uspeha par sedmica posle porođaja.

Unakrsna kolevka

Sličan je prvom položaju, ali prilikom dojenja ne podupirete bebinu glavu pregibom ruke, već levom ili desnom šakom i rukama (u zavisnosti u kojoj ruci držite bebu). Prste stavljate iza bebine glave i ušiju, pa je lagano navodite prema dojci. Ruku podvlačite ispod bebe – vaš palac i prsti pridržavaju glavu, a dlan je na vratiću i gornjem delu leđa. Ovo je pogodno na samom početku, kada učite da dojite, jer imate više kontrole i pomažete bebi da lakše primi dojku. Položaj je dobar i za manje bebe i one koje imaju problema sa sisanjem.

Položaj fudbalske lopte (ili položaj pod ruku)

Ako ste videli kako se igra američki fudbal i kako igrači drže loptu onda će vam ovaj položaj biti malo jasniji. Bebu uhvatite pod ruku, kao loptu, glavicu joj pridržavate dlanom ruke, a dojku približavate drugom slobodnom rukom. (Bebine nogice su gotovo iza vaših leđa). Najpogodniji je za majke koje imaju velike grudi ili bolne bradavice, ali mogu ga isprobati i majke koje su se porodile carskim rezom. Takođe, ako imate problema sa začepljenjima mlečnih kanala, ovim položajem beba će jače vući donje kanaliće.

Ležeći položaj

Najpogodniji za noćno dojenje. Lezite na stranu i položite bebu kraj sebe okrenutu prema dojci sa ustima u istoj ravnini sa bradavicom. Podmetnite jastuke iza leđa i pod glavu (možete i između bedara), da vam bude udobnije. Približite bebu bradavici i pobrinite se da dobro sisa. Samo pazite da joj nos nije previše pritisnut, da može slobodno da diše.

U ovom položaju majke se odmaraju, a pogodan je i za dojilje posle carskog reza.

Na leđima i sa blizancima

Dojiti možete i tako da legnete na leđa i bebu (okrenutu prema vama stomačićem) stavite na svoj stomak. Približite je grudima i pomozite da pravilno uhvati bradavicu.

Ako imate blizance i želite da ih dojite istovremeno isprobajte položaj fudbalske lopte i uhvatite jednu bebu jednom, a drugu drugom rukom. Ako je potrebno, neka vam neko pomogne da bebe dobro uhvate bradavicu i sisaju pravilno. Ovaj položaj je najbolje isprobati kada bebe već budu mogle same držati glavicu i kada budu sisale bez problema. Stavite jastuke da vam bude udobnije i namestite se na stolicu sa pogodnim ručkama.

Koju hranu izbegavati tokom dojenja

Majke koje doje svoje bebe treba posebnu pažnju da obrate na svoju ishranu i da jedu dobro izbalansirane nutrijente i uživaju u hrani. Ali, postoje određene namirnice koje, ma koliko voleli, treba da zaboravite tokom perioda dojenja. Evo i koju to hranu treba izbegavati tokom dojenja.

Postoje određene namirnice koje bi tokom perioda dojenja trebalo da zaobilazite u širokom luku, a mi vam donosimo listu i razloge.

Kafa. Sigurni smo da će većina vas na ovo zdušno negodovati, ali kafu bi ukoliko dojite zaista trebalo da svedete na minimum ili u potpunosti izbacite. Naime, kofein koji se nalazi u kafi, određenim čajevima ili energetskim napicima dospeva u majčino mleko. Pošto bebe nisu u stanju da izluče kofein istom brzinom kao i odrasli, previše kofeina u njihovom organizmu može dovesti do iritacije, nervoze i nesanice. Smanjite konzumaciju kafe na minimum i pijte je netom posle dojenja.

dojenje8

Čokolada. Budite pažljivi sa čokoladom jer ova omiljena poslastica baš kao i čajevi i kafa sadrži određene doze kofeina. Iako su te količine neuporedivo manje obratite pažnju na to kako se beba ponaša nakon što ste je doliji, a jeli ste čokoladu, pa po potrebi smanjite uživanje u ovoj poslastici.

Citrusno voće.  Određene komponente pronađene u citrusnom voću mogu iritirati još uvek nedovoljno razvijen gastrointestinalni trakt kod beba što može dovesti do mučnine i bljuckanja. Da biste nadomestili unos vitamina C, umesto citrusnog voća jedite mango ili papaju.

Brokoli. To da brokoli, karfiol i ostalo povrće iz iste porodice biljaka utiče na pojavu gasova i nervoze kod beba važi za jednu od „bapskih priča“, ali većina dojilja iz iskustva tvrdi drugačije. Ako  ste za ručak jeli brokoli, a beba je naveče imala poteškoća sa spavanjem i grčevima, možda je krivac upravo ova zdrava biljka. Umesto da potpuno izbacite brokoli iz prehrane, jednostavno smanjite njegovu količinu i nemojte ga jesti sirovog već ga termički obradite na pari.

Alkohol. Povremeno, čaša vina uz večeru, ne bi trebalo da vas zabrinjava, ali više od toga za vreme dojenja nikako ne dolazi u obzir. Naša preporuka je da  ne pijete ni tu jednu čašu, ako ne morate.

Začinjena hrana. Neke majke mogu dodati ekstra ljute papričice u svoje jelo, a da njihove bebe uopšte ne reaguju, a s druge strane postoje bebe koje zbog prstohvata ljute papričice u jelu mogu biti satima nervozne. Zamenite ljutu papričicu i soseve đumbirom ili sokom od limete.

Beli luk. Divna aroma prepečenog hleba, premazanog svežim belim lukom možda neće imati toliko dobar ukus vašoj bebi kao što ima vama. Konzumacija većih količina belog luka može dovesti do toga da mleko poprimi njegovu aromu što bebama može biti odbojno.

U Italiji gde se beli luk jede u velikim količinama majkama se preporučuje da ga uopšte ne jedu prvih nekoliko meseci dojenja dok se u Indiji majke podstiču da jedu belog luka koliko žele jer se veruje da ukus belog luka bebu navikava na ukus hrane za odrasle.

Kikiriki. Ako vi ili neko iz vaše porodice ima alergiju na određenu hranu, pre nego pojedete kikiriki dok dojite dobro razmislite. Prema raznim asocijacijama koji se bave alergijama sve majke koje u porodici imaju članove alergične na određenu hranu trebalo bi da izbegavaju namirnice poznate kao snažne alergene za vreme dojenja kao što su kikiriki i ostali orašasti plodovi, jagode, med,…

Ako ste tokom dojenja jeli kikiriki i ispostavi se da je vaša beba osetljiva ili alergična, može se pojaviti ekcem, osip po koži, koprivnjača ili teško disanje. Postoje i slučajevi alergičnih beba kod kojih se ne pojave nikakvi simptomi.

dojenje7

Pšenica. Ako ste primetili da beba ima simptome neutešnog plača, bolova ili krvi u stolici, a vi ste jeli testeninu ili sendvič u pitanju može biti alergija na pšenicu. Da biste eliminisali ovu opciju, neko vreme iz ishrane izbacite proizvode od pšenice i pratite kako se beba ponaša.

Mlečni proizvodi. Opšte je poznato da su mnoge bebe netolerantne na kravlje mleko i zato mogu reagovati ukoliko pijete puno mleka, jogurta ili jedete dosta sladoleda. Simptomi koji nagoveštavaju netoleranciju na mleko su grčevi, povraćanje, nesanica, suva, gruba i crvena koža na određenim mestima.

Pored svih ovih navedenih namirnica posebnu pažnju još treba da obratite na :

  • Jaja
  • Soju
  • Ribu i morske plodove
  • Svežu mentu i peršun

Jaja, soja i morski plodovi su veoma jaki alergeni i ako u porodici imate one koji imaju određene alergije pripazite sa njihovom upotrebom. Riba je veoma zdrava namirnica koja se uglavnom preporučuje, ali zbog koncentracije žive u određenim vrstama trebalo bi da pripazite. Izbegavajte sabljarku, morskog psa, skušu i ribu list. Riba koja se najviše koristi, a koja ima veoma male količine žive je tuna iz konzerve, losos, som, bakalar i škampi.

Svežu mentu ili čajeve od ove biljke tokom dojenja bi trebalo izbegavati jer oni mogu uticati na redukciju mleka. Čaj od peprminta se u holistici koristi kao lek za prestanak laktacije, a isti uticaj ima i peršun ukoliko se konzumira u velikim količinama.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar