Menu 

Anemija kod beba i dece je prilično čest problem koji se uglavnom lako rešava da li ishranom ili lekovima koje propiše lekar. Evo šta treba da radite ako primetite prve simptome anemije i na kraju krajeva kako da ih primetite.

Anemiju uzrokuje manjak minerala gvožđa u krvi, zaduženog za negu crvenih krvnih zrnaca koji kreiraju hemoglobin, koji pak pomaže nošenje kiseonika kroz telo. Bebe se rađaju sa određenim zalihama gvožđa koje obično traju do četvrtog ili šestog meseca života kada se može razviti blaga anemija. Ako hranite svoju bebu majčinim mlekom ili zamenskim koje je bogato gvožđem na lak način možete nadomestiti nedostatak.

Anemija se kod beba može razviti i nakon šestog meseca kad joj počnete uvoditi krutu hranu i kada jedu manje majčinog mleka. Bebe koje su rođene pre vremena i isjključivo dojene bebe anemiju mogu razviti i nešto ranije.

Prvi znakovi anemije kod beba

Kod beba su simptomi anemije veoma suptilini, a u većini slučajeva ih ni nema. Ako se pojave neki od znakova anemije mogu biti:

  • Bledilo
  • Manjak boje na noktima
  • Manjak energije

5466616126_891e9de30a_z

Šta uraditi kad beba razvije anemiju

Pedijatar će tokom redovnih pregleda između 9-12 meseca starosti zatražiti vađenje krv i testiranje hemoglobina. Ako se potvrdi anemija lekar će vam preporučiti da bebi dajete namirnice bogate gvožem kao što su: crveno meso, prerađene žitarice i mahunarke. Veoma je važno da ove namirnice kombinujete sa vitaminom C jer on pospešuje apsorpciju gvoža u krvotok. Bebama mlađim od 6 meseci nemojte davati sokiće, a onim nešto starijima unos ograničite na ½ šolje dnevno.

Mogu pomoći i suplementi gvožđa ali pedijatri preporučuju isključivo nakon četvrtog meseca starosti. Isto tako, suplemente nikako nemojte kupovati na svoju ruku već isključivo na recept lekara.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar