Menu 

Iako je kod većine dojilja širom sveta glavni problem sa dojenjem nedostatak mleka postoje situacije kada beba jednostavno sama prestane da sisa što za majku može biti posebno uznemirujuće. Donosimo vam nekoliko odgovora zašto do ovoga dolazi i kako da se s tim nosite.

Stručjaci kažu da se odbijanje dojke kod beba dešava iz uglavnom nepoznatog razloga, a zna se desiti da bebu iznenadi ili uplaši nešto na grudima i više jednostavno ne želi da sisa. Može se desiti da mama zagalami dok beba sisa, ili da starije dete nešto uradi što bi prepalo bebu. Ako ne možete da se setite da se desio neki ovakav incident postoji još nekoliko razloga zbog kojih bi beba mogla odbjati dojenje.

3522844294_4e4778db62_z (1)

Bebama između 4 i 7 meseci starosti je veoma lako skrenuti pažnju sa onoga što u određenom trenutku rade čak i kad je u pitanju dojenje. S druge strane nekim bebama su flašice i cucle puno zanimljivije od bradavica i ako bebi previše rano dajete da pije iz flašice postoji velika mogućnost da prestane sisati samo od sebe.

Isto tako može se desiti da beba na ovaj način reaguje na stres pod kojim je majka, a nicanje zubića ili neka druga bolest takođe mogu biti uzroci. Beba uglavnom prestane sisati zbg kombinacije nekoliko faktora, a dobra vest je da ovakvi prekidi obično traju nekoliko dana i posle se sve vrati na staro. Mi naravno imamo nekoliko saveta šta da radite th nekoliko dana da održavate produkciju mleka i da što bebu privolite da ponovno sisa.

  • Pokušajte bebi ponuditi dojku dok spava ili čim se probudi dok je još bunovna. Velika je verovatnoća da će prihvatiti bez razmišljanja.
  • Tokom tih nekoliko dana se često mazite, igrajte i zasmejavajte bebu i što češće obezbedite bebi kontakt „koža na kožu“. U principu treba da uradite sve da bebu oslobite stresa. Pomoći mogu i tople kupke, kombinacija tople vode i majčine blizine mogu navesti bebu da ponovno sisa.
  • Ako je moguće pokušajte bar neko vreme odbaciti sve cucle i flašicei krutu hranu bebi davajte pomoću kašičice.
  • Ako sve što ste uradili jednostavno ne pomaže, onda bi bilo dobro da potražite stručnu pomoć i posavetujete se sa stručnjakom za laktaciju, babicom ili pedijatrom.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar