Menu 

Gotovo da ne postoji dojilja koja se nije susrela sa bapskim pričama i savetima kako da poveća količinu mleka. Zanemarite sve što ste čule i okrenite se namirnicama koje sigurno pospešuju laktaciju.

Mala količina i produkcija mleka je jedan od glavnih razloga zbog kojeg majke prestaju sa dojenjem i okreću se veštačkom mleku i dohranama, protiv svoje volje. Mnogi stručnjaci tvrde da promenom ishrane veoma lako možemo povećati količinu mleka sasvim prirodnim putem. Pročitajte koje se to namirnice vekovima koriste za povećanje količine mleka kod dojilja.

Zob

http://www.dreamstime.com/stock-photos-healthy-dry-oat-meal-nut-wooden-spoon-image37892093

Zob se od babica i lekara za laktaciju preporučuje dugi niz godina. Veruje se da zob pozitivno utiče na hormone koji utiču na laktaciju. Zob možete koristiti na razne načine, možete pripremati keksiće, možete je jesti za doručak, a možete je stavljati i u mesne vekne, pljeskavice i ćufte. Najjednostavniji način da zob ukomponujete u svoju redovnu ishranu jeste da dan započnete sa posudom tople zobene kaše. Ukusno i zdravo.

Semenke lana

Lan sadrži fitoestrogene, komponente biljnog porekla koje oponašaju estrogen. Veruje se da baš ti fitoestrogeni štite organizam od mnogih bolesti, a pospešuju i laktaciju. Pored toga, bogat su izvor vlakana, još jedne važne komponente kad su dojilje u pitanju. Najbolje bi bilo da kupujete cele lanene semenke pa ih samljite u mlinu za kafu i dodajte u svoju zobenu kašu ili jutarnji smoothie. Možete ih dodati u keksiće i mafine ili jednostavno posuti po salatama.

Pivski kvasac

Pivski kvasac je veoma bogat nutritivnim suplementima, pun je vitamina B, gvožđa i proteina kao i nekoliko vrsta minerala. Pošto mu ukus pomalo podseća na sir, koristite ga u kombinaciji sa hranom koja se dobro slaže uz sir. Male količine pivskog kvasca možete koristiti u pečenju kolača ili kao dodatak šejkovima.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-chickpea-soup-image20419267

Leblebija

Mahunarke poput leblebije su uvek dobar izbor namirnica za dojilje. Leblebija se za poboljšanje laktacije koristi vekovima unazad i nema razloga da je ne isprobate. Može se kupiti u konzervisanom kao i u sušenom obliku, a pripremajte je kao što biste pripremali pasulj. Variva, čorbice, salate su najbolja opcija. Tu je i čuveni namaz humus čiji je leblebija glavni sastojak. Humus pored leblebije sadrži maslinovo ulje i beli luk što ga čini savršenom užinom za dojilje. Naučite ga pripremati prema našem receptu “Kako da napravite pravi humus”.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-almonds-almond-nuts-food-raw-pouring-out-glass-bowl-onto-wood-surface-image34428825

Bademi

Bademi su savršena brza užina koja će vam obezbediti hitnu dozu proteina i zdravih masti. Veoma su bogati kalcijumom, a možete ih jesti sirove ili napraviti bademovo mleko – “Kako da npravite bademovo mleko”. Grickajte bademe između obroka, dodajte ih u salate i poslastice.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Vera Petrovic

    Jecam ste zaboravili …jecmeni slad…integralni pirinac..psenica..Sve to jela sam u umerenim kolicinama i oba sina dojila po godinu dana . :) Ne treba : persun,beli luk, i caj od zalfije …

Napišite komentar