Menu 

Tokom prve godine bebinog života mi se u stvari prilagođavamo promenama koje su nam se desile u životu i u većini slučajeva ona prođe toliko brzo da nismo ni svesni šta nam se zaista desilo. Kad beba počne da prohodava, nastaje pravi haos, a mi vam donosimo šta je to što možete očekivati tokom druge godine bebinog života.

Druga godina u životu vašeg mališana je verovatno još uzbudljivija nego prva, sada je vreme za sve zabavne stvari kao što je hodanje, kruta hrana, prestanak sa dojenjem, ali i za mame veoma stresan povratak na posao. Evo šta da očekujete i kako da se bolje pripremite na sve što vas očekuje.

Prvi koraci

Većina dece svoje prve korake napravi između 9-12 meseci i u tom slučaju trebalo bi da hodaju prilično dobro već između 14-15 meseci. S druge strane, ako se vaše dete uporno drži za stolić i ne sme da se pusti ni nakon 15 meseci to nikako ne treba da vas zabrinjava, posebno ako idete na redovne lekarske preglede, jer sva deca imaju neki svoj tempo kog se pridržavaju bez obzira na statistike.

Da biste podstakli dete da se što pre oslobodi hrabrite ga i dovodite ga u situacije da se jednostavno mora pustiti. Nemojte ga previše nositi i namestite nameštaj tako da mu ništa ne stoji na putu dok šeta kroz dnevni boravak, ali i da uvek ima nešto za šta se može uhvatiti. Obavezno sklonite sve moguće opasnosti kao što su kablovi i razni ukrasni podmetači. Pokušajte detetu pružiti oslonac i uvek ga držati za ručicu dok ne postane dovoljno sigurno da se pusti. Stručnjaci takođe savetuju da ne kupujete šetalice niti da klincima obuvate cipele dok su u kući. Deca kad su bosa ili samo u čarapicama lakše nauče balansirati i savladati koordinaciju. Cipele obuvajte samo kad idete napolje.

zubići

Prvi odlazak zubaru

Sa napunjenih godinu dana vaše dete bi već trebalo da ima kako kažu starije žene „puna usta zuba“ što znači da bi trebalo da zakažete i prvu posetu kod zubara. Prema nekim istraživanjima 40 odsto deca ima pokvarene zubiće već do pete godine i na to treba obratiti pažnju bez obzira što su mlečni.

Prvi odlazak zubaru treba da otkrije moguće probleme koje je pedijatar propustio, a ujedno će vam zubar dati savete koji će vam pomoći da na pravi način vodite računa o mlečnim zubićima, na vreme otkrijete probleme i obezbedite pravu dozu fluorida za vašeg mališana. Kod kuće nastavite redovno da perete zubiće, a četkicu ne treba da koristite sve dok ne izbiju kutnjaci. Do tad zubiće čistite mokrom gazom ili peškirićem. U ovom periodu nije neophodno ni da koristite pastu za zube jer klinci uglavnom ne znaju da zadrže u ustima i ispljunu. Sačekajte sa upotrebom paste sve do pune dvije godine života.

Mleko na meniju

Nakon navršenih godinu dana u život vašeg deteta dolazi i kravlje mleko, koje će uskoro postati i veoma važan deo. U ovom periodu kada obično prestajemo dojiti, majke uglavnom bit+raju mleko kao glavno piće jer deci obezbeđuje svu neophodnu energiju. Ako  ste vi gojazni i gojaznost je nešto što se pojavljuje često u vašoj porodici lekar će možda preporučiti da detetu počnete uvoditi mleko sa manje masnoće. U većini slučajeva lekari preporučuju punomasno mleko za klince u drugoj godini života, a ono sa manje masnoće tek sa navršenih pune dve godine, osim u tim posebnim slučajevima.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Iako je kravlje mleko prepuno nutrijenata lekari preporučujuda deca treba da biju barem 4 decilitra, ali ne više od 6 u toku dana. Neka deca jednostavno vole mleko i njihovim roditeljima predstavlja problem da ne pređu tu granicu od 6 decilitara, ali ako dete pije previše mleka neće hteti da jede drugu hranu i ostaće uskraćeno za mnoštvo nutrijenata što nikako nije dobro u tom periodu života kada je dobro izbalansirana i raznovrsna ishrana jedna od najvažnijih stavki.

S druge strane postoje i oni mališani koji ne vole kravlje mleko i nežele popiti ni gutljaj posebno u početku jer su ukus i tekstura prilično drugačiji od majčinog mleka. U početku mešajte kravlje mleko sa majčinim dok se dete ne navikne, svakog dana smanjujte količinu majčinog i povećavajte kravlje dok ga u potpunosti ne zamenite. Detaljnije o tome kada i kako početi davati deci kravlje mleko pročitajte u tekstu: “Kada i kako početi davati kravlje mleko bebi”.

Pričanje umesto gugutanja

Ta druga godina u životu vaše bebe je zaista uzbudljiva zato što će vaše maleno umesto gugutanja i nekih neartikulisanih zvukova početi izgovarati prave reči.  To je proces koji se sigurno neće desiti preko noći i napredak varira od deteta do deteta, ali je sigurno da ćete čuti prve reči koje ćete zaista moći razumeti.

A možda je vaše dete više od dela nego od reči i nešto što mu treba će pokazati pre nego izgovoriti rečima. Možda će prstićem pokazati na neku stvar koju želi ili kroz prozor da vam jasno stavi do znanja kako hoće napolje. Deca koja nauče znakovni jezik su posebno napredna i sa njima je lako uspostaviti komunikaciju.

Obratite pažnju na male reči sa velikim značenjem, pazite šta dete pokazuje kad izgovara određene reči koje možda nisu dovoljno razgovetne da ih razumete.

Prve reči vašeg deteta kao i u većini slučajeva verovatno će biti mama, tata, ime omiljene igračke, kućnog ljubimca, bake , dede. Tu su i standardni pa-pa, njam-njam… Pročitajte tekst: “Bebine prve reči”.

reči

Velika opasnost za male prste

Čim napuni godinu dana, a i ranije treba da budete spremni na to da će dete biti znatiželjno, da će uzimati sve što mu se nađe na putu, ali i da će većinu tih stvari pokušati staviti u usta. Ono će sve veštine koje stekne s vremenom, kao što su hvatanje i podizanje pokušati primeniti kad god se ukaže prilika. Upravo zbog tih novostečenih veština beba treba da vam bude uvek na oku.

Budite posebno oprezni sa malim, potencijalno opasnim predmetima koje padnu na pod, a da vi ni ne primetite kao što su možda vitamini ili neke druge tablete, komadi hrane, sitne igračkice…

Opasnosti kojima je beba izložena u domu

Najlakši način da pronađete  opasnosti jeste da kuću pregledate iz dečije perspektive. Dakle, spustite se na sve četiri i puzite onuda kuda vaše dete najčešće prolazi. Verujte nam na reč bićete iznenađeni onim što ćete primetiti.

Kamin

Pored vrućine mnogo je opasnosti koje krije kamin. Tu su oštri rubovi kamena ili metala od koga je napravljen, kao i cepanice koje su obično poslagane ispred ili pored kamina. Ako imate kamin razmislite o ugrađivanju zaštitne ograde dok dete malo ne poraste.

prozori

Prozori

Bebe kad savladaju penjanje popeće se gde god mogu i zato budite veoma oprezni i pomerite nameštaj malo dalje od prozora i nikada ne ostavljate otvorene prozore, pa čak ni „na kant“.

Zastori i venecijaneri

Zastori i venecijaneri kao i trakice pomoću kojih ih zatvaramo i otvaramo su se pokazale veoma opasnima za bebe. Evo šta možete uraditi da sprečite nesreću.

  • Sklonite sav nameštaj na koji se beba može popeti od zastora.
  • Neka traka za zatvaranje bude potpuno van dečijeg dometa.
  • Ugradite venecijanere i zastore koji nemaju traku.
  • Fiksirajte zastore i venecijanere tako da se ne mogu pomerati.

Kućne biljke

Biljke su odlične za pročišćavnje vazduha u domu, ali neke od njih su opasne za vaše klince. Difenbahija i filodendron su biljke koje se nalaze u mnogim domovima, a malo je poznato da sadrže oksalate, mikroskopske kristale koji se otpuštaju u ustima ako ih se žvaće, a izazivaju jake bolove i upale.

Prljavi podovi

Ukoliko imate malu decu koja su tek propuzala, nemojte se ustručavati da svoje goste zamolite da se izuvaju pre nego uđu jer se pesticidi i mnoge druge štetne materije bez problema mogu uneti u kuću putem obuće.

Televizor i police za knjige

Opasnost broj jedan u vašem dnevnom boravku je zasigurno televizor jer kad beba počne da puzi i sama se podiže uz pomoć stvari velika je mogućnost da povuče televizor i sruši ga na sebe. Ista stvar je i sa policama za knjige i komodama sa teškim ladicama koje se lako izvlače.

Lampe

Lampe su prava opasnost za bebe jer su vruće, imaju struju i staklo i zato morate preduzeti mere opreza da sprečite nesreću.

  • Umesto podnih birajte stone lampe sa čvrstim postoljem koje nije lako prevrnuti.
  • Zalepite kabl od lampe za stolić tako da ga dete ne može povući i srušiti lampu.
  • Stavite lampu na mesto gde dete ne može doći do nje.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sveže obojeni zidovi

Mogi domovi napravljeni pre 1978. godine su bojeni bojama koje sadrže olovo kojim se dete može otrovati. Visoko otrovna olovna prašina se otpušta sa oštećenih boja na prozorima i prozorskim oknima. Jedini način da proverite da li se i u vašoj kući nalazi olovna boja jeste da odnesete uzorke na ispitivanje i tada ćete se moći raspitati kako da rešite taj problem.

Baterije i sitni premeti

Baterije se nalaze u daljinskim upravljačima, igračkama  i mnogim drugim predmetima koji se nalaze u vašem domu. Mali prstići vaše bebe su spretniji nego što mislite i lako mogu izvući baterije iz njihovog kućišta i zato zalepite i zaštitite sve predmete kod kojih se kućište za baterije lako otvara. Isto tako opšte je poznato da treba paziti na igračke koje sadrže male delove koji se mogu odvojiti, a koje dete može lako progutati.

Predmeti koji mogu biti velika opsanost su i: kapice od hemijskih olovaka, čepovi, ziherice, nakit, magneti i kovanice.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mali imitatori

U ovom razdoblju posebno obratite pažnju i na svoje ponašanje jer deca obožavaju da kopiraju odrasle, oni stalno gledaju šta mi radimo, ne slušaju šta govorimo i vole da nas imitiraju. Tako ćete sigurno primetiti kako mališani pokušavaju sami da se češljaju, koriste mobilni telefon, ili pokušavaju staviti sunčane naočale na glavu. S vremenom će pokušati izgovoriti reči koje vi najčešće izgovarate i zato Pazite šta pričate pred decom.

Imitiranje može imati i lošu stranu, gledajući vas kako uzimate vitamine i tablete dete može pokušati isto i zato kao što smo već napomenuli u ovom periodu posebnu pažnju obratite na sigurnost. Nemojte pred detetom otvarati ladice i ne ostavljajte tablete na dohvat ruke.

Razvijanje zdravih prehramebnih navika

izbirljivci-2

Nakon godinu dana možete očekivati i da se vašem detetu koje je do tog trenutka jelo sve bez pitanja naglo smanji apetit i počne da bira i to je sasvim normalno u tom periodu. Bez obzira koliko rapidno se dete razvija u ovom periodnu njemu zaista ne treba previše hrane i nemojte previše da se opterećujete time.

Pokušajte da ne terate dete da jede niti da ga ganjate sa šerpicom u rukama. Umesto na količinu hrane više obratite pažnju na kvalitet odnosno na to koliko nutrijenata ima hrana koju vaše dete jede. Iako ne možete dete naterati da jede šta želite onda mu bar dajte zdravi izbor i što duže se oduprite potrebi da ga upoznate a slatkišima i nezdravim grickalicama. Zdrave prehrambene navike koje u ovom periodu usadite detetu će verovatno ostati za ceo život.

Snovi postaju stvarnost

Iako vaša beba već duže vreme spava celu noć bez buđenja, u ovom periodu postoji mogućnost da ponovno počne da se budi noću, ali uzroci nisu hrana ili piće kako je to ranije bilo, već snovi. Deca počnu aktivno sanjati između 12-14 meseci života, a pošto oni ne znaju još uvek da se nose s time niti znaju šta im se to deava, snovi mogu da ih prepadnu i probude. Još uvek se pridržavajte rutine pre spavanja jer će to sigurno pomoći detetu da se umiri i lakše uspava nakon što se probudi. U suprotnom lezite s njim kratko, dajte mu ruku i pevajte mu dok  ponovno ne zaspi.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mali nemirko

Kako dete bude dublje gazilo u drugu godinu života to će vam biti potrebno više pažnje i energije da ga pazite jer je beba u ovom periodu nekako najviše nemirna. Još uvek ne razume šta sme, a šta ne sme, a želi da proba dodirne, gurne, baci gotovo sve što joj se nađe na putu.  Bez obzira koliko vam bilo teško pokušajte što manje da upotrebljavate reč „ne“ i da na što mirniji način objasnite bebi šta je dozvoljeno, a šta nije.

Sad je pravo vreme da polako počnete pokazivati bebi kako se spremaju igračke na svoje mesto jer će to mališanima zasigurno biti zabavno. Moći će da bacaju stvari i to će proizvoditi neki glasan zvuk, a neće biti svesni da u stvari rade nešto dobro i to je ono najvažnije. Pretvorite obaveze u zabavnu igru.

Da rezimiramo, druga godina bebinog života je zabavna, ali i prilično naporna za roditelje, puno napornija od prve. Treba posebnu pažnju da obratite na sigurnost i na svoje ponašanje koje će vaše dete sigurno kopirati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar