Menu 

Ako ste u prilici da kupite sveže artičoke, obavezno to učinite jer one su sad na vrhuncu sezone, ukusne su i sadrže mnoga lekovita svojstva. Mi vam donosimo važne savete za pripremu artičoka.

Jeste li znali da artičoke spadaju u porodicu suncokreta, a pored toga što su ukusne divno će izgledati u vašj prolećnoj bašti. Veoma su bogate kalijumom koji pospešuje zdravlje srca i snižava rizik od moždanog udara. Artičoke su veoma bogate antioksidantima koji pozitivno utiču na imunitet te štite od raka prostate.

Kuvanje celih artičoka

6866985330_f136cfd439_z

Ako ste ikad poželeli da pripremate artičoke, ali ste veoma brzo odustali jer jednostavno niste znali kako to da učinite pročitajte naše savete i slobodno se uhvatite u koštac sa ovom divnom namirnicom prve prilike.

Potrebni sastojci:

  • 1 cela artičoka
  • Voda
  • 2 kašike začinjenih hlebnih mrvica
  • 2 kašike omiljenog preliva

Odsecite oko 1,25 cm od vrha artičoke, a nakon toga stavite začinjene prezle između listova. Na posudu sa ključalom vodom stavite korpicu za kuvanje na pari. Kad je voda proključala stavite artičoku u košaricu, poklopite i ostavite da se pari 30-40 minuta, a po potrebi dodajte još vode.

Artičoka je gotova kada se listovi lagano odvajaju jedni od drugih. Vreme kuvanja zavisi od veličine artičoke i od toga koliko je biljka mlada. Artičoku poslužite celu sa nekim omiljenim prelivom.

2460555599_d3351e80f7_z

Vanjski listovi biljke su obično nešto tvrđi i kako se budete približavali sredini listovi će biti sve mekši i mekši. Umesto svežih možete koristiti i srca artičoka koja obično možete kupiti u konzervisanom obliku, a njih možete koristiti za razne soseve, možete ih staviti na pizzu ili u salatu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar