Menu 

Iako se trudimo, posebno pred decom, svakome od nas ponekad “izleti” neka neprimerena reč, pa, čak, i psovka. Deca to sve slušaju i “pakuju” u svoje male glave. Saznajte šta nikako ne smete reći pred mališanima.

Pored psovki, koje deca upijaju kao spužve, ima još nekoliko zaista nedoličnih reči i priča, od kojih se moramo suzdržavati. Posebno pred decom.

Glup

Vrlo uvredljiva reč i nipošto je ne smete govoriti, a posebno ne deci. Na žalost, odomaćila se u svim jezicima – zbog tog trebate biti još pažljiviji.

Retard

Ova reč je tako uvredljiva da čak postoji i sajt posvećen zabranjivanju izraza “retard”. Izbacite je iz rečnika.

Gubitnik

Ponižavati nekoga ili ga svrstavati u grupu gubitnika nikada nije dobro. Kada vas slušaju oni samo shvataju da je reč o nečemu pogrdnom i to usvajaju. Opećićete se kada tu reč dete upotrebi u vrlo nezgodnoj situaciji.

Začepi

Neka ovo bude među zabranjenim naredbama, jer bi mogla da mališanima ostane kao reč koju će često upotrebljavati. To se nikako neće svideti drugoj deci, njihovim roditeljima, ali ni vaspitačima i učiteljima.

Debeli

Ne nazivajte druge ljude debelima pred vašim mališanima. Ruganje na taj račun, naravno, ne dolazi u obzir.

Pohvale i kritike

Ne hvalite svoje dete previše. “Lepo moje”, “najlepša si”, “najbolji je u školi”, “bolji si od sve druge dece” i slično mogu negativno uticati na dete. Takođe, ne smete ga ni kritikovati previše, a nipošto ne govorite: “a zašto nisi kao”, “e da si dobar kao” i slično, jer ćete ga rastužiti i naterati da se oseća manje vrednim.

Tata

Čak ni kada porastu vaša deca iz vaših usta ne bi trebala čuti ništa loše o svom ocu. (Naravno, važi i obrnuto).

(A šta kada deca psuju? Saznajte)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar