Menu 

Sigurni smo da na svijetu ne postoji majka koja nije imala iskustva sa tantrumima odnosno izlivima besa svoga dete koje se manifestuje vrištanjem, plakanjem (bez suza), bacanjem po podu, a uzrok je uglavnom to što dete nije dobilo nešto što je u tom trenutku zamislilo. Tantrumi su emocionalni ekvivalent za letnje oluje i pljuskove, i baš kao i nevreme, dođe iznenada, pohara i brzo prođe.

Tantrumima su najsklonija deca uzrasta između jedne i tri godine i to obično nema veze sa manipulisanjem jer mališani još uvek nisu dovoljno zreli da bi to znali. U tom periodu deca razumeju mnogo više nego što mogu da kažu i onda emocije i nezadovoljstvo obično pokazuju tantrumima.

Kako da se nosite sa tantrumima

Ne gubite kontrolu. Ovo je sigurno najvažnija, ali ujedno i najteža stavka ovog celog procesa. Tantrumi nisu ni malo lijpea situacija i mogu uključivati bacanje stvari, udaranje, bacanje po podu ili u ekstremnijim slučajevima zadržavanje daha. U tom trenutku teško da će vaše dete slušati šta imate da mu kažete, izvesnije je da će na vašu galamu i pretnje regaovati još negativnije.

3393883065_f7f6f2a373_z

Najbolji način da se izborite sa tantrumom je da jednostavno sednete i budete pored vašeg deteta, nipošto nemojte napustiti sobu i ostaviti dete samo jer bi se mogao osetiti napušteno. Sve te emocije koje obuzimaju dete su veoma zastrašujuće i za njega i ako ga ostavite u tom trenutku probudiće se strah. Stručnjaci kažu da bi bilo najbolje da dete uzmete u naručje, ako je to moguće, pokušate ga utešiti i reći da će sve biti u redu.

Ne zaboravite da ste vi odrasla osoba u celoj priči. Bez obzira na to koliko tantrum traje pokušajte da ne pregovarate i ne dajete nerazumne zahteve. Ovo je poseban izazov ukoliko se nalazite na javnom mestu i samo želite da sve što brže prestane jer vam je neugodno, ali pokušajte biti istrajni. Pokušajte da ne razmišljate o tome šta će drugi misliti jer svi roditelji sigurno su bar jednom prošli kroz istu situaciju i razumeće vas. Na kraju krajave vaše dete je već dovoljno uplašeno što je izgubilo kontrolu nad svojim emocijama, zamislite kako će se osećati ako primeti da ste i vi izgubili kontrolu. Ako dete dođe u fazu da počne udarati ili bacati stvari na druge ljude, onda ga samo uzmite i sklonite na neko sigurno mesto. Ako ste kod kuće neka to bude detetova soba i dajte mu do znanja da ćete tamo ostati dok tantrum ne prestane. Isto tako važno je da budete sa detetom dok se ne smiri.

Razgovarajte kasnije. Kada se situacija smiri, onda je vreme da razgovarate o onome šta se desilo. Pokušajte rečima objasniti detetu šta se desilo i zašto je imalo napad besa. Pokažite mu da će jednom kad uspe da se izrazi sve biti mnogo lakše i jednostavnije. Uz osmeh recite detetu da vam je žao što ga niste razumeli.

Pokušajte izbeći tantrume. Pokušajte da unapred predvidite sizuacije u kojima bi vaše dete moglo izgubiti kontrolu i pokušajte ih psrečiti. Ako znate da dete obično ima napade besa kad je gladno onda obavezno nosite užinu sa sobom, gde god da idete. Ako ste primetili da se ljuti kada prelazi sa jedne aktivnosti na drugu onda ga mirnim glasom upozorite kad je vreme za promenu. Uvek ga obavestite da ćete uskoro morati otići sa igrališta jer je vreme za ručak ili večeru, nikako nemojte naglo da ga odvodite.

3880265248_ebcd3fbf9b_z

Morate biti svesni da čak i mala deca žude za nezavisnošću i zato bi bilo dobro da detetu uvek ponudite da bira između dve opcije, nikako da mu namećete nešto. Upratite koliko često govorite reč ne. Ako je govorite po automatizmu onda izlažete i sebe i dete nepotrebnom stresu. Pokušajte da se opustite i razmilsite jeste li vi uzrok tantruma. Na kraju krajeva hoće li propasti svijet ako na igralištu ostanete malo duže ili ako dete nosi rasparene čarape.

Pripazite na znakove stresa. Iako su tantrumima najnormalnije pojava kod većine dece vrtićkog uzrasta važno je da obratite pažnju da se njihov uzrok ne krije iza nekog stresa kome je dete izloženo. Razmislite da li je sve u redu između vas i partnera u zadnje vreme, jeste li nervozniji nego inače, jeste li zauzaeti jer upravo tantrumi ogu biti refleksija na vaše ponašanje i nevozu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar