Menu 

Da li ste sigurni da vašu decu ne maltretiraju druga deca u školi? Da li znate kakve to sve vrste zlostavljanja postoje i kako utiču na klince?

Nedavno je, po ne znamo koji put, planula priča o devojčici koja se ubila jer su je u školi zlostavljala druga deca. Iako nam čini da te to daleko od nas i uzvikujemo: “Ma, to je samo Amerika”, neke naznake sličnog ponašanja počinjemo primećivati i kod nas.

Ta podela je, kod nas, na žalost većinom vezana za materijalno stanje dece ili mesto gde žive. Bogatija deca obično ponižavaju siromašniju, deca iz grada se izruguju deci sa sela i slično. Toga je bilo oduvek, ali, čini se, ne u tako velikom obimu i sa takvom prećutnom podrškom roditelja i ignorisanjem od strane nastavnika.

Imali smo priliku da prisustvujemo situaciji kada jedna imućnija devojčica govori za drugu: “Ma, ona je bezveze, ona kupuje odeću u kineskom šopu”. Možda ne zvuči tako brutalno, ali za decu u toj dobi, to je šokantno i strašno.

Zlostavljanje dece u školi može biti psihičko, verbalno ili, u novije vreme, “sajber- zlostavljanje”, odnosno maltretiranje putem interneta.

Ponižavanje i ismejavanje dece (od strane vršnjaka) proširilo se i na Facebook, SMS-ove, MySpace i druge društvene mreže. Neka deca, čak, postavljaju vrlo ružne video snimke na YouTube.

Znakovi

Deca će vam retko reći ako ih neko zlostavlja, a ponekad i ne znaju šta to sve znači. Ne moraju to biti fizički napadi (to se čak čini bezazleno u odnosu šta pravo psihičko zlostavljanje može uraditi deci). Obično je reč o ismejavanju, ponižavanju zbog izgleda ili lošeg materijalnog stanja ili ljubomori. Deca na to obično reaguju sa smanjenim apetitom, noćnim morama, napadima plača, depresijom, ne žele da idu u školu, …

Kada primetite slične simptome, razgovarajte sa detetom, kažite mu da to ne može tako da traje i da ćete mu pomoći da nauči da se odupre. Razvijte strategiju, pronađite rešenje kako da dete reši problem. Odglumite scenu zlostavljanja i pokažite detetu kako treba reagovati u tim situacijama.

Događa se i da deca, koja su bila zlostavljana počinju zlostavljati druge. Morate im dati jasno do znanja da takvo ponašanje nije ni malo zabavno, smešno, “cool”, bezopasno. Takođe, važno je i u kakvom okruženju dete živi – u kući ne sme biti velikih svađa niti ponižavanja i ismejavanja.

Sajber- zlostavljanje

Danas je, na žalost, i kod nas prisutno sajber-zlostavljanje. Deca obično putem interneta, društvenih mreža i YouTubea zlostavljaju svoje vršnjake. Postavljaju izrugujuće video snimke, šire ružne priče putem Facebooka, vređaju, …

Iako vam na prvu zvuči kao narušavanje privatnosti, deca ne smeju da koriste internet, telefon i društvene mreže bez nadzora. Nije preporučljivo da detetu date računar odvojeno u njegovoj sobi. Najbolje je da koristi onaj koji se nalazi u kući i da vi imate često pogled na ekran.

Ukoliko se dogodi da je vaše dete meta sajber-zlostavljanja prijavite to u školi, ali u dogovoru sa učiteljem nađite najbezbolnije rešenje, koje neće izazvati još veće probleme.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar