Menu 

Zlatna pravila discipline kad su u pitanju deca uveliko vam mogu olakšati “posao” vaspitanja. Sa decom treba „igrati“ mudro i pažljivo da ne bi ste doživljavali nezgodne scene u supermarketu, vrtiću, u gostima. 

Kod kuće

Disciplinovanje dece je privatna stvar. Radite to kod kuće. Ni vama ne bi bilo ugodno da vas neko kritikuje ili ispravlja pred prijateljima, radnim kolegama, ili, čak nepoznatim ljudima. Zato, kada se dete ne ponaša kako treba, ne ragujte na prvu, pred ljudima, već gledajte da to uradite kada ostanete sami sa njim. Ukoliko ne možete ostati na samo sa detetom, sačekajte da dođete kući, gde ćete mu se obraćati mirnim, ali strogim tonom. Dete morate, ipak, poštovati i mirno mu objasniti njegovu grešku.

Poštovanje

Iako vas znaju razljutiti gotovo do suza, morate ostati mirni i odnositi se prema detetu s poštovanjem. Izbegavajte sarkazam, galamu, vrisku ili nazivanje pogrdnim imenima. Kada je vaš mališan nevaljao možete reći nešto ovako: „Vrlo sam ljuta na tebe sada. To što si uradio nije fino. Nisi dobro postupio i ne želim da to ponovo uradiš. Volim te i moraš biti bolji, dobar dečak“. Ovo su osnovna zlatna pravila od kojih ne smete odstupati.

Kazne

Kazne spadaju u zlatna pravila koja ni ko ne voli ni deca ni roditelji. Ali…Dete mora znati kakve ga posledice čekaju ako uradi nešto što nije ispravno. Recite mu otvoreno kakva ga kazna može zadesiti. Ipak, ako je dete zaboravilo na kazne, možete mu oprostiti jednom i dati drugu šansu. Ali, ako se ponovi greška, možete ga kazniti. Naravno, to moraju biti blage kazne, ali dete mora da oseti da ga i u životu čekaju loše stvari, odricanja, životne kazne ukoliko bude radio stvari koje nisu dobre ni za njega ni za njegovu okolinu. Majke, naravno, moraju paziti i na prikrivene znake. Možda se dete ponaša tako jer je umorno, gladno, bolesno.

I za kraj sami odredite vaša zlatna pravila, nisu sva deca ista i ne može se sa svakim detetom isto postupati, ali imajte na umu kad se zlatna pravila discipline jednom odrede nema odstupanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar