Menu 

Ako ste odlučili da u novoj godini imate zdravije navike, redovno vežbate, pravilno se hranite u cilju gubitka suvišnih kilograma u vaš novi stil života slobodno dopišite i spavanje. Evo i zašto.

Naime, istraživanja su pokazala da manjak sna uzrokuje šest barijera koje otežavaju gubitak kilograma. Kod onih koji imaju problema sa spavanjem može se pojaviti veća žudnja za slatkišima, da manje osećaju sitost čak i onda kad pojedu poprilične količine hrane, da budu skloniji prema kompuslivnom prejedanju i da manje vežbaju za razliku od onih koji imaju dovoljno sati sna.

Manjak sna takođe može uzrokovati gubitak mišićne mase i sposobnost sagorevanja kalorija. Ovih šest stavki koje smo naveli mogu biti velike prepreke pri gubitku kilograma i zato si obezbedite dovoljno sati sna svakog dana jer je to jednostavan način da vaš gubitak kilograma bude efektniji i da se osećate bolje.

Jedno istraživanje je pokazalo da umor uzrokovan manjkom sna usporava topljenje masnih naslaga, a dokazano je da žene koje su odmorne imaju brži metabolizam i jedu 15 odsto manje hrane od žena koje ne spavaju dobro.

dreamstime_s_21547559

Prema rečima lekara nama je potrebno najmanje sedam – osam sati sna u toku noći, a nekim ljudima je potrebno čak i više. Isto tako ako u jednom periodu ne spavamo dovoljno to je u budućnosti potrebno nadoknaditi jer telo pamti.

Ako imate problema sa spavanjem evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da dostignete tih željenih osam sati sna.

  • Izbegavajte jesti najmanje tri sata pre spavanja jer slaba probava, nadustost i žgaravica mogu uticati na vaš san. Ist tako izbegavajte kofein u večernjim časovima.

dreamstime_s_6706407

  • Napravite svoju svakodnevnu rutinu pred spavanje. Pogasite svetla, završite posao, pripremite kupku i radite nešto što vas opušta.
  • Isključite sve elektronske uređaje kao što su računari, televizori, smartfoni. Ako vam je potrebno svetlo, naveče koristite crvene sijalice jer one neće uticati na mogućnost da što pre zaspite.
  • Završite sav posao i obaveze nekoliko sati pre odlaska u krevet i izbegavajte sve aktivnosti koje vas mentalno stimulišu.
  • Odlazite na spavanje svako veče u isto vreme pa će se vaše telo lagano privikavati na postavljeni šablon.
  • Da lakše zaspete može vam pomoći i opuštajući miris lavande koji ćete udisati pred spavanje. Držite buketić sušene lavande pored kreveta ili sprejom od lavande poprskajte vašu jastučnicu i utonite u san.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar