Menu 

Kivi je voće koje je sasvim posebno zbog svog izgleda, boje i ukusa koji ne možete zaboraviti, ako ga samo jednom probate. Ipak, kivi je posebno jedinstven zbog lekovitih svojstava i nutrijenata koje sadrži, a mi vam otkrivamo savki od njih.

Dobro je poznato da kivi sadrži prilične količine vitamina C, a neki veruju da je toliko bogat ovim vitaminom da ne bi trebalo jesti više od jednog dnevno. Ali, Vitamin C nije jedini razlog zbog kojeg bi trebalo jesti kivi.

Pomoću enzima pomaže kod probave. Sirovi kivi sadrži actidain, protein koji rastvara enzime koji kasnije pomažu kod varenja baš kao papain iz papaje ili bromelain iz ananasa.

5987834306_5c82388262_z

Pomaže kod regulisanja krvnog pritiska. Kivi sadrži prilišno velike količine kalijuma koji održavaju balans elektrolita i nataj način poništavaju loš utcaj natrijuma.

Jača imunitet. Kao što smo na samom početku rekli, kivi je jako bogat vitaminom C koji u kombinaciji sa ostalim antioksidantima pozitivno utiče na odbrambeni sistem organizma.

Spada među pametne ugljene hidrate. Kivi sadrži nizak glihemijski indeks, a pri tom je veoma bogat vlaknima, a to znači da ne stvara veliki nalet insulina kao ostale vrste voća koje sadrže velike količine šećera.

Poboljšava zdravlje probavnog sistema. Odličan je izvor vlakana koja sprečavaju zatvor ili ostale intestinalne probleme.

Pomaže telu da se oslobodi toksina. Vlakna koja se nalaze u kiviju se vezuju za otrove u organizmu i pomažu da ih se efikasnije i brže izbaci.

Pomaže u borbi protiv srčanih obolenja. Ako budete jeli 2-3 kivija dnevno smanjićete rizik od mogućih ugrušaka u krvi za čitavih 18 odsto, a ujednoćete sniziti i broj triglicerida za 15 odsto. Mnogi ljudi kao prevenciju ugrušcima uzimaju aspirin koji može doneti mnogo nuspojava, a kivi ima isti efekat samo bez nus pojava.

6433350311_35164af341_z

Pogodan za dijabetičare. Kao što smo napomenuli spada među namirnice niskog glihemijskog indeksa i ne podiže nivo šećera u krvi brzo što ga čini sasvim pogodnim za dijabetičare.

Stvara alkalni balans u organizmu. Kivi je alkalno voće što znači da sadži mnoštvo minerala koji smenjuju višak kiseline u organizmu koja dolazi od ostalih namirnica. Smo neke od beneficija dobrog balansa između alkalnog i kiselog u organizmu su mladolika koža, bolji san, manje prehlada, manji rizik od artritisa i osteoporoze.

Odličan za zdravlje kože. Bogat je vitaminom E, koji je poznat po tome što sjajno utiče na zdravlje kože i štiti je odmogućih degeneracija.

Prirodno organska namirnica. Spada na listu namirnica koja su zaštićene od pesticida i spada u najsigurnije i najzdravije namirnice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Majčina dušica je prema istraživanja puno više od začina za vaša jela, ulje majčine dušice dokazano deluje bolje na menstrualne bolove od ibuprofena. Otkrivamo više. Piši! Širi dalje!