Menu 

Bubrežni kamenci su mali , tvrdi ostaci minerala koji se formiraju unutar samog bubrega. Kamenje je napravljeno od minerala i kiselih soli. Danas vam otkrivamo simptome koji će vam reći da se radi o kamenju u bubrezima.

Mnogo je uzročnika zbog kojih se bubrežni kamenci stvaraju i mogu uticati na gotovo svaki deo urinarnog trakta, od bubrega do bešike. Kamenje se obično stvara kada urin postane koncentrisan jer to dopušta mineralima da se kristališu i lepe jedan za drugi, formirajući kamenčiće.

Prolazak kamenaca može biti veoma bolan, ali u većini slučajeva ne ostavlja neke trajne posledice i oštećenja. U zavsnosti od vašeg slučaja, za lečenje će vam možda biti neophodni samo lekovi protiv bolova i dosta tečnosti da bi kamenac lakše izašao. S druge strane ukoliko se kamenac zaglavio u urinarnom traktu i uzrokuje neke komplikacije, u tom slučaju lekar će verovatno preporučiti operaciju.

Takođe, lekar će vam savetovati i neke korake koje treba preduzeti kao prevenciju da se kamenci ne bi ponovno stvorili.

ešerihija

Simptomi

Bubrežni kamenci ne uzrokuju gotovo nikakve simptome dok se ne počnu kretati bilo da se nalaze u bubregu pa kreću prema uretri i cevima koje spajaju bubrege sa bešikom. U tom slučaju možete osetiti neke od simptoma koji često uključuju sledeće:

 • Jak bol na leđima, sa strane, ispod rebara.
 • Bol se obično širi na donji deo stomaka i prepone.
 • Bol obično dolazi u talasima i oscilira u intenzitetu.
 • Bolno mokrenje. Urin je roza, crvene ili smeđe boje.
 • Mutan urin, neugodnog mirisa.
 • Mučnina i povraćanje
 • Uriniranje češće nego obično.
 • Povišena temperatura i groznica ukoliko je prisutna infekcija.
 • Uriniranje malih količina urina.

Bol koji uzrokuje bubrežni kamenac se može menjati i intenzivniji je kako se kamenac pomera kroz urinarni trakt.

Kada se javiti lekaru

Lekaru treba da se obratite čim primetite neke zabrinjavajuće simptome, a hitnu medicinsku pomoć potražite u slučaju:

 • Bol je toliko jak da se ne možete smiriti u jednom položaju.
 • Bol je propraćen mučninom i povraćanjem.
 • Bol je propraćen groznicom i povišenom temperaturom.
 • Primetili ste krv u urinu.
 • Imate poteškoće sa uriniranjem.

voda

Uzroci i faktori rizika

U većini slučajeva ne postoji samo jedan uzrok zbog koga se kamenac stvorio, obično je potrebno više njih da bi se kamenac formirao. Ipak, nekoliko faktora može povećati rizik. Kamenac se obično formira kada se u urinu nalazi više kristalnih supstanci kao što su kalcijum oksalati i mokraćna kiselina. U tom slučaju urin se može razblažiti. U isto vreme u urinu mogu nedostajati supstance koje sprečavaju kristale da se lepe jedan za drugi i na taj način stvaraju savršeno okruženje za formiranje kamenaca u bubregu.

Faktori koji povećavaju rizik od stvaranja kamenaca su:

Istorija bolesti. Ako je neko u vašoj porodici imao ovakvih problema vi imate veće šanse da ćete ga dobiti, a ukoliko ste već imali kamenac takođe ste pod većim rizikom da ćete ga dobiti opet.

Dehidracija. Nedovoljne količine vode na dnevnoj bazi mogu povećati rizik od formiranja kamenca u bubrezima. Ljudi koji žive u toplijim klimatskim uslovima i oni koji se previše znoje su pod nešto većim rizikom.

Određene dijete. Ako se vaša dijeta bazira na ishrani bogatoj proteinima, natrijumom i šećerima na taj način podižete rizik od nastanka kamenca u bubrezima. Ovo je posebno istinito kad je u pitanju ishrana bogata natrijumom. Previše natrijuma povećava količinu kalcijuma kojeg vaši bubrezi trebaju filtrirati i na taj način se povećava rizik od bubrežnog kamenca.

Gojaznost. Povišen BMI je povezan sa formiranjem kamenaca.

Bolesti probavnog trakta i operacije. Ugradnja gastritičkog bajpasa, upala debelog cera ili hronični proliv mogu uzrokovati promene u probavnom procesu što utiče na apsorpciju kalcijuma i vode i tako se povećava rizik od nastanka kamenaca.

Lečenje

???????????????????????????????????????????????????????????????????

Lečnje bubrežnih kamenca zavisi od veličine i uzročnika. Kod malih kamenčića uglavnom nisu potrebni neki invazivni tretmani i u većini slučajeva izađu sami, a vi ih možete podstaći tako što ćete piti od 1,9 – 2,8 litara vode dnevno.

Pored vode ili čaja možete uzimati lekove protiv bolova, a lekar će vam možda propisati i posebne lekove koji podstiču izbacivanje kamenca poznatih i pod nazivom alfa blokatori čija je funkcija da opuste mišiće uretre i podstaknu izbacivanje kamenca bez većih bolova.

Kad su u pitanju veći kamenci koji ne mogu izaći sami putem urina postoji nekoliko opcija da se uklone poput laserskog razbijanja kamenaca te operacije. U dogovoru sa vašim lekarom odlučite se za ono što smatrate da je najbolje u vašem slučaju. Pročitajte i koji je to prirodni lek najbolji za izbacivnaje kamenca u tekstu: “Maslinovo ulje i limunov sok protiv kamenja u bubregu” kao i “Kako da sačuvate zdravlje bubrega”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar