Menu 

Svi smo čuli zastrašujuće priče o bolovima izazvanim bubrežnim kamenjem, upalom mehura ili bubrega. U većini slučajeva ne bavimo se previše bubrezima dok ne naiđemo na problem, što je potpuno pogrešno.

Prevencija je bolja od leka, posebno ako je prirodna, nema neželjenih efekata i gotovo ništa ne košta.

Rasteretite bubrege

Ovo možete uraditi tako da iz ishrane izbacite hranu koja je prepuna nezdravih supstanci, što bubrezima daje puno više posla nego što bi trebalo da rade.

Pijte puno tečnosti

Jeste li se ikad zapitali zašto je toliko bitno piti od 8 – 10 čaša vode dnevno?

Zamislite rezevoar sa malim količinama vode. Verovatno će izgledati, prljavo, prašnjavo, sa nakupljenim prljavštinama po površini koje bi voda mogla odneti da je nivo veći.

To je slika vašeg krvotoka u bubrezima kad nemaju dovoljno tečnosti. Ako u bubrezima nema dovoljno tečnosti da toksine istjera u urinarni trakt oni se razgrađuju u krvotok.

Hrana koja pročišćava

Voće i povrće pomažu bubrezima da odstrane kiseline putem urina. Hrana bogata antioksidantima pomaže da se spreči šteta koja nastane od slobodnih radikala u telu.

Belance obezbeđuje protein, i to najkvalitetniji protein koji ide ruku pod ruku sa esencijalnim amino kiselinama za razliku od žumanca koje sadrži fosfor.

Kupus je pun vitamina K, C, B6, vlakana i folne kiseline i veoma je ekonomična namirnica. Uključite je u prehranu za dobrobit vaših bubrega.

Crvene paprike su bogate vitaminima C, A, B 6, likopenom, folnom kiselinom i vlaknima.

Grožđe je odličan izbor za detoksikaciju vaših bubrega jer pomaže da se pročisti urinarni trakt od nezdravih kiselina.

Brusnice sadrže esencijalne hranjive materije i antioksidante. Veoma su bogate kininom, koji ispušta supstancu koja pomaže da se eliminišu otrovi. Više o brusnicama pročitajte OVDE.

Magnezijum

Pod uticajem visokog krvnog pritiska, preopterećenosti toksinima i manjkom magnezijuma, bubrezi mogu biti visoko ugroženi. Da biste bili sigurni da unosite dovoljno magnezijuma u organizam koji je neophodan za pravilan rad bubrega jedite puno zelenog povrća, semenki i celovitih žitarica.

Sodium

Sodium je nutrijent koji održava balans tečnosti u organizmu, ali ako ga unosimo previše, putem soli možemo preopteretiti bubrege, jer su bubrezi filteri našeg organizma. Isto je i sa proteinima, ne preterujte.

Kalcijum je veoma bitan za dobar i zdrav rad bubrega i najbolje bi bilo da uzimate suplemente ili unosite hranu bogatu kalcijumom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar