Menu 

Bhut jolokia je vrsta ljute papričice koja je 2007. godine ponela titulu najljuće papričice na svetu, a mi vam pričamo o opasnostima koje konzumiranje ove papričice donosi.

Bhut jolokia poznata pod imenom i “papričica duhova” (ghost pepper) vam sigurno ne može nauditi toliko da vam ugrozi zdravlje na bilo koji način, ali preterana konzumacija svakako može doneti neželjene efekte o kojima treba da razmislite.

Na YouToube servisu se može pronaći nekoliko snimaka iz različitih krajeva sveta na kojima su hrabri ljudi koji pred kamerama jedu ovu više nego ljutu papričicu, a agonija koju proživljavaju nije ni malo ugodna za gledanje. Rizici o kojima se priča, a koje nauka nije potvrdila uzrokovani jedenjem previše ljutog mogu biti bolovi, šok pa čak i srčani udar.

Ako baš volite ljute papričice i želite probati i ovu koja spada među najljuće, pripremite se i obratite pažnju na nekoliko stvari.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-bhut-jolokia-image26409897

Iritacija kože i očiju

Supstanca zbog koje su ljute papričice ljute zove se kapsaicin, a u bhut jolokia papričici je ima toliko mnogo da može izazvati ozbiljnu iritaciju kože i očiju. Zato bi ovom papričicom trebalo rukovati u gumenim rukavicama i nemojte je približavati nosu i očima. Isto tako, izbegavajte diranje membrana i smenki pa kasnije diranje očiju, jer peckanje može trajati satima.

Umanjena apsorpcija gvožđa

Velike količine kapsaicina mogu uzrokovati otežanu apsorpciju gvožđa u organizam. Zato bi svi koji vole ljuto, a pate od nedostatka gvožđa trebalo da paze da pored ljutih papričica u organizam unose dosta crvenog mesa, džigerice i suplemenata gvožđa ako je to potrebno.

Udisanje

Budite veoma oprezni da ne udahnete ljutu papričicu u prahu jer to može izazvati poteškoće sa disanjem i kašalj kao i osećaj peckanja. Ovo se takožđe može desiti i kad pojedete veće količine sveže ljute papričice, naravno u zavisnosti od ljutine papričice.

Kombinacija sa lekovima

Ako koristite neke lekove posavetujte se sa lekarom u vezi konzumacije ljutih papričica jer one mogu pogoršati kašalj ili uticati na lekove za kašalj kao i one koji se upotrebljavaju kao inhibitori enzima.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-naga-chili-cilies-bangladesh-over-white-background-image34040662

Da li je vredno?

Na samom kraju, ne možemo, a da ne postavimo ovo pitanje – da li je jedenje ljute hrane vredno rizika i muke? Pored svega što smo naveli, ljute pepričice, uključujući i ovu najljuću sa sobom donose mnogo zdravstvenih beneficija, a one su poznate stotinama godina.

Kapsaicin kao glavna komponenta je i glavni razlog zbog čega je ljuto veoma zdravo, a mnogi istraživači kažu da bi se ova komponenta mogla upotrebiti u borbi protiv kancerogenih obolenja. Kapsaicin je klinički testiran, a dokazano je da može ubiti ćelije raka prostate i pluća te umanjiti dalji rast ćelija leukemije.

Isto tako, dokazano je da kapsaicin utiče na smanjenje bolova kod artritisa, migrene, bolova u leđima, istegnuća mišića… Još se može upotrebljavati za smanjenje povišenog krvnog pritiska, za probleme sa probavom, kontrolu krvarenja kao i protiv gripa i prehlade.

Nama se čini da je ipak vredno.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Goran Đukic

    Kad oces

  2. Стана Минић

    neee ne volim ljuto.

Napišite komentar