Menu 

Spadate li među one koju netom pre upotrebe beru svoje začinsko bilje ili ga kupuju u veoma malim količinama iz straha da ne propadne? Na to slobodno možete zaboraviti jer mi imamo trikove koji će produžiti rok trajanja začinskom bilju.

Ne biste verovali koliko je u stvari jednostavno produžiti vek svežim začinskim biljkama, a ključna reč u ovom slučaju je blanširanje ili kratko barenje.

Kako blanširati biljke?

Pre nego pomislite da je blanširanje neka užasno komplikovana operacija koja zahteva posebne veštine, reći ćemo vam da je to nešto najjednostavnije što možete uraditi, a biće od velike koristi. Sve što treba da uradite jeste da prokuvate vodu u većem loncu, pa biljke na kratko stavite da prokuvaju, 15-30 sekundi za delikatnije i 30-45 sekundi za malo tvrđe biljke. Iz ključale vode, biljke odmah potopite u veoma hladnu vodu i procedite.

Zašto je blanširanje dobro?

Postoje tri ključne pozitivne strane blanširanja začinskog bilja: ovaj proces će održati njihovu boju i sprečiće da pocrne, a s druge strane ublažiće njihove arome. Ova tehnika je savršena za jela u kojima začinsko bilje treba doći do izražaja, bilo da ga koristite kao ukras ili kao sastavni deo samog jela. Blanširano začinsko bilje se najviše preporučuje za jela koja treba da priremite unapred, kao što su salate, salse ili umaci.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-sliced-poached-egg-image5108727

Kako zamrznuti začinsko bilje?

Blanširanje je takođe korak koji je neophodno obaviti pre zamrzavanja. Ako vam je vaša začinska baštica bogato rodila, najbolji način da što duže sačuvate začine jeste da ih prvo blanširate, a zatim zamrznete.

Kako blanširati određeno začinsko bilje?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-collection-garden-herbs-image20557849

Menta. Mentu blanširajte između 30-45 sekundi, nemojte je seckati već blanšitrajte cele listove jer tokom blanširanja listovi neće izgubiti oblik kao ni svoju jarko zelenu boju. S druge strane listići će postati delikatniji i izgubiće drvenastu strukturu. Pošto će blanširanje možda malo ublažiti aromu mente verovatno će biti potrebno da povećate količinu u jelima. Nakon što blanširate i iscedite biljku, osušite listove pomoću kuhinjskih ubrusa i spremite u frižider ili zamrzivač.

Majčina dušica. Ovu biljku blanširajte tačno 45 sekundi. Baš kao i kod mente, blanširanje će ublažiti drvensatu struktuuru biljke, a ukus će postati suptilniji. Blanširana majčina dušica je idealna za supe i gulaše.

Bosiljak je veoma delikatna biljka i trebalo bi da se blanšira 15-30 sekundi jer veoma lako izgubi oblik, a koristite ga uglavnom za jela koja se ne kuvaju kao što su salate ili pesto umak.

Korijander je takođe veoma delikatan, a blanširajte ga najviše 30 sekundi. Korijander je biljka koja ima sposobnost zadržavanja vode pa će mu biti potrebno više vremena da se ocedi. Najbolje paše u supama i svežim sosevima.

Sviđa nam se
Autor
Kako da vam začinsko bilje duže ostane sveže
Datum
Ime
Čuvanje začinskog bilja
Stars
5
Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Maja Kopcanski Ex Brkic

    Bosiljak, zalfija, nana, origano, majoran. ..

  2. Vera Pavkovic

    imam sve ovo

Napišite komentar