Menu 

Ruže su divne, mirisne, ukrasne. Žao nam je kada gledamo kako njihove latice opadaju i odlaze. Saznajte kako da ih iskoristite.

Naravno, možete napraviti potpourri (o njemu smo pisali OVDE), kupku, kandirano cveće (više pročitajte OVDE), sok od ruža, … Ovaj put vam donosimo nekoliko novih ideja.

Med od latica ruže

ruze med

Mirisan je i koristan. Možete ga stavljati u jela i pića, posebno čajeve, ali i na opekotine. Potreban vam je med (najbolje od proverenog proizvođača) i latice ruže, koja nije tretirana, prskana pesticidima ili izložena štetnim uticajima okoline.

Ruže uberite, odvojite latice, operite ih i prosušite. Latice od šest ruža stavite u teglu srednje veličine i preko njih uspite 700 gr meda. Ostavite ga da deluje pet dana. Svaki dan, par puta okrenite teglu gore-dole, jer će smesa postati tečnija, a ruže će isplivati na površinu. (Smesu možete i procediti, ali i koristiti sa ružama).

Voda za umivanje od ružeruže

Za svežije i odmorno lice ujutro je divno umiti se ovom vodom. Potrebno vam je pola litre čiste vode (izvorske), sveže latice ruža i jabuka. Vodu naspite u veću posudu, nasecite jabuke na komadiće i ubacite i latice. Ostavite da odstoji. Što duže bude stajalo tečnost će biti bolja za upotrebu.

Piling

ruze piling

Za ovaj piling sa ružama trebaće vam: tegla, morska so (1/4 šolje), bademovo (1/2 šolje) i kokosovo (1/2 šolje) ulje i, naravno, latice ruža (1/2 šolje). Naspite prvo kokosovo ulje, umešajte morsku so, pa dodajte latice ruže i na kraju bademovo ulje. Sve sastojke izmešajte i podelite u manje tegle. Ovaj piling odlično čisti i neguje kožu. Ukoliko ga želite koristiti za lice, a morska so vam je pregruba, umesto nje možete staviti kokosovo brašno, jer je blaže.

Kako ćete vi iskoristiti ruže ovog leta? Imate li vi nekih svojih ideja? Da li ste pravili sok od ruže?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar