Menu 

Verovali ili ne vaš omiljeni jutarnji napitak može da pomogne i u uzgoju omiljenih biljčica. Saznajte kako sve možete koristiti kafu u baštovanstvu.

Kafa može pomoći vašim biljkama da rastu, poboljšati kvaltet zemljišta i sačuvati je o potencijalnih opasnosti. Evo kako da je koristite.

Dodajte kafu kompostu. Nemojte bacati talog kafe u wc šolju već je dodajte kompostu. Kafa dokazano veoma dobro utiče na kvalitet komposta. Učiniće tlo više mineralnim i poboljšaće strukturu zemljišta.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-roses-garden-spring-scene-image28568617

Ruže vole kafu. Zbog malih količina nitrogena i njene pH vrednosti kafa je tajno oružje za gajenje lepih ruža. Zemljište će učiniti lakšim i štitiće vaše ruže od napasnika.

Kafa kao prirodno đubrivo. Kafu možete pomešati direktno sa zemljom pre sadnje ili sa kompostom. Mešajte jedan deo kafe sa jednim delom suvog lišća ili nekim drugim materijalom pogodnim za kompostiranje i koristite to kao prirodno đubrivo.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-compost-image14743860

Za biljke koje vole kiseline. Ostaci kafe obično sadrže velike količine kiseline što ih čini idealnim suplementom za uzgoj paradajza i ostalih biljaka koje žude za kiselinama. Ostavite ostatke kafe preko noći u vodi pa tom vodom ujutro zalijte vaše biljčice. Jednostavno, ali veoma korisno.

Poboljšava rast šargarepe. Da biste pospešili prirast šargarepe pre sadnje, seme pomešajte sa sveže mlevenom kafom. Ne samo da ćete na ovaj način lakše posaditi sitno seme već će aroma kafe terati sve napasnike daleko od vaše šargarepe, a dobiće i potrebne nutrijente.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-closeup-ripe-carrot-vegetable-garden-soil-image30192995

Mačke drži podalje od vaše bašte. Ako vaša mačka uporno “okopava” vaše biljke problem ćete rešiti ako mešavinu narandžinih korica i kafe pospete po vašoj bašti. Ova kombinacija je takođe i sjajno prirodno đubrivo.

Sprečava razvoj gljivica na biljkama. Dekompostiranjem kafe stvaraju se određene gljivice i plesan koje teraju sve ostale vrste gljivica i plesni kod biljaka. Ako vam to zvuči pomalo čudno setite se da je i penicilin napravljen od plesni.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-baby-garden-snails-going-home-image5545857

Kafom protiv puževa. Ako vam puževi prave probleme u vašoj bašti onda oko vaših biljkaka napravite štit od kafe. Jednostavno pospite male količine kafe oko biljke i nakon nekog vremena puževi će pretstati dolaziti.

Jeste li već znali za neke od ovih veoma korisnih saveta?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar