Menu 

Višečlana porodica je pravo blago, ali potrebna je dobra organizacija da biste finansijski “izgurali mesec”.

Porodice sa četvoro i više dece imaju brdo sreće, ali i mnogo više obaveza i troškova. Mudrim potezima i rasporedom finansija možete uštedeti na mesečnom nivou značajno.

Vrt

Za višečlane porodice je najbolje da imaju održiv vrt, gde mogu da gaje svoje voće i povrće. Poželjno je i da imaju mini farmu životinja. U seoskim imanjima se mogu najbolje snaći, a sigurni su i da svojoj deci obezbeđuju zdravu hranu, koju sami uzgajaju.

višečlana porodica

Nema bacanja

Nećemo vam govoriti da najmanje dete uvek mora dobiti odeću starije braće ili sestara, ali neke uštede se mogu napraviti. Naučite i decu vrednostima recikliranja. Naučite da sa njima pravite stvari od predmeta koji su ocenjeni kao zreli za bacanje. Mnogi kreativci su pokazali i dokazali više puta da otpad nije smeće. (Mnogo ideja za recikliranje možete pronaći u našoj rubrikama Uradi sam Pokloni i Crafts i Uradi sam Nameštaj i dekoracija).

Kupujte na rasporadajama, ali i u vintaž ili “second hand” radnjama. Što da ne? Neke stvari i tu sigurno možete pronaći, a da ih možete dobro iskoristiti.

U marketima kupujte na sniženjima i na veliko. Dobro isplanirajte šta vam je neophodno i ne vodite decu u šoping.

Čišćenje

Za čišćenje u kući koristite limun, sirće, sodu bikrabonu i so. Možete mnogo uštedeti na sredstvima za čišćenje, a ove opcije su sigurnije po zdravlje.

višečlana porodica

Hrana za školu i imunitet

Veliki problem može biti za porodicu ako se jedndo dete razboli, to često znači da će se i druga brzo razboleti i da će ih uhvatiti grip. Zato je važno da održite imunitet dece jakim da biste što bolje izbegli viruse i bakterije ().

Takođe, možete značajno uštedeti ako deci pakujete doručak za školu, nego da kupuju nezdrave grickalice i brzu hranu.

Piši!
Širi dalje!

5 komentara
 1. Snjezana Vidovic Savic

  imam i ja 5 djece i sve mi je to poznato a od uštede ni govora izgura se jedva kraj s krajem

 2. Dragica Ivanovic

  dopadaju mi se ove zelene cizme kako do njih

 3. Olivera Dabic

  Ovo nama treba

 4. Jasna Nikolić

  gumenjaci zakon

 5. Katarina Petrovic

  Ja koliko god da pokusam da stedim, sve vise trosim :P

Napišite komentar