Menu 

Svi mi u teoriji otprilike znamo koja su to glavna pravila zdrave ishrane, ali u praksi je situacija nešto drugačija. Jeste li se ikada zapitali kako ćete znati da li se zaista hranite dobro i da li treba nešto da menjate?

Dobra stvar je što će vam vaš organizam jasnostaviti do znanja da li se hranite zdravo, jednostavno osluškujte vaše telo, pratite sve promene i znaćete. Zdrava hrana uključuje puno organskog voća i povrća, orašastih plodova, semenki, mahunarki i integralnih žitarica. Evo nekoliko jasnih znakova koji kažu da se hranite ispravno i da ne treba ništa da menjate.

2425486514_d7fd37616a_z

Imate redovnu stolicu. Zatvor je jedan od simptoma da se ne hranite ispravno, a redovna stolica svakog dana je znak da je način na koji se hranite zadovoljavajući. Ako ne idete u wc svaki dan dodajte u vašu ishranu više voća i povrća koje sadrži vlakna, mahunarke i integralne žitarice.

Ne morate da pazite na kalorije. Ako celo vreme morate paziti koliko kalorija unosite onda je velika verovatnoća da jedete previše industrijski prerađene hrane, zaslađenih napitaka, sireva i mesnih prerađevina. Ako budete jeli prirodne neprerađene namirnice, nećete se debljati i nećete imati potrebu za brojanjem kalorija.

Raspoloženje vam ne varira. Postoji mnogo faktora koji utiču na promene raspoloženja, među njima su alkohol, kofein i šećeri koji utiču na nagle promene raspoloženja i anksioznost. Ako umereno koristite ove namirnice raspoloženje bi trebalo da bude stabilno.

Hidrirani ste. Dehidracija je obično proizvod manjka tečnosti u organizmu i previše šećera, kofeina i alkohola. Obično uzrokuje žeć, suva usta i suvu kožu te isušene ćelije u celom telu. Pijte veće količine vode i jedite voće i povrće koje je bogato vodom.

Imate dovoljno energije tokom dana. Ako se zdravo hranite onda ne bi trebalo da imate roblema sa energijom tokom dana, ne bi trebalo da se osećate iscrpljeno. Ukoliko jedva izdržavate na nogama dočekati kraj radnog dana onda sa vašom ishranom nešto nije u redu. Uzrok tome je obično višak kofeina ili ugljenih hidrata tokom dana.

3630988160_2f53065da8_z

Dobro spavate. Puno stvari može uticati na dobar san, a među njima je i loša ishrana. Ako se dobro hranite, ne koristite štetne namirnice trebalo da nemate problema sa spavanjem. Ako jedete obilne obroke pre spavanja vaša jetra će raditi tokom cele noći, a to može uticati na vašu sposobnost da zaspite.

Većinom kuvate domaću hranu. Ovo je jedan od sigurnih znakova da se dobro hranite jer jedino kuvanjem obroka od početka do kraja bez kupovnih namirnica možete biti u potpunosti sigurni šta zaista unosite u svoj organizam. Potrudite se da kuvate svakog dana i da na posao nosite užinu i ručak koje ste sami pripremili noć ranije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar