Menu 

Lepo vreme je konačno stiglo, a to za neke znači da će svoje fitnes rutine iz teretane ili nekog drugog zatvorenog prostora preneti na otvoreno, svež vazduh. Ipak, ako planirate više vremena vežbati napolju trebalo da obratite pažnju na par grešaka koje obično nesvesno radimo.

Leto ima tu tendenciju da nas motiviše da više vremena provodimo napolju, da budemo aktivniji i da radimo sve ono što nam se zimi nije radilo. Vežbanje na svežem vazduhu je sjajno, ali treba da pazite jer neke vežbe koje ste radili u teretani napolju ne mogu biti jednako efikasne, a neke jednostavno nisu pogodne da se rade ne otvorenom.

Otkrvamo vam neke savete koji će vaše vežbanje napolju učiniti na prvom mestu sigurnijim za vaše zdravlje.

8303332905_060a37abd3_z

Pijte vodu pre samog vežbanja. Sigurno znate da je veoma važno koliko vode pijete za vreme samog vežbanja, ali kad je u pitanju vežbanje na otvorenom još je važnije da budete dovoljno hidrirani pre nego izađete napolje. Trebalo bi da rashladite organizam tečnošću najmanje 30 minuta pre vežbanja i na taj način ćete sniziti rizik od dehidracije na minimum.

Ne nosite garderobu tamnih boja. Ovo vam sigurno neće predstavljati problem dok vežbate u zatvorenom, ali ako planirate trčati po suncu onda svakako obratite pažnju u koje boje se oblačite. Dobro je poznato da tamne boje privlače sunce i zato uvek oblačite svetlije nijanse kad se znojite napolju.

Zaštita od sunca je obavezna. Kada vežbate napolju, posebno leti sunce je ono o čemu treba najviše da brinete. Nije važno da li plivate u otvorenom bazenu ili jezeru ili planinarite u hladu drveća uvek morate nositi zaštitu protiv sunca. Isto tako ne zaboravite na oči i nosite naočare sa odgovarajućim zaštitnim faktorom. Isto tako poželjno je da kad vežbate napolju nosite garderobu koja većinom pokriva vaše telo, jako kratki šortsevi i topovi nisu dobar izbor.

Birajte odgovarajuću obuću. Trčanje na traci je u potpunosti drugačije od trčanja na otvorenom i nije preporučljivo da u različitim uslovima trčite u istim patikama. Trčanje napolju obično podrazumeva trčanje po neravnim stazama i zato će vam biti potrebne nešto čvršće patike koje će sprečiti moguće povrede. Potražite u prodavnicama sportske opreme patike koje su baš namenjene za trčanje napolju.

Ne vežbajte u najtoplijim delovima dana. Ovo je sjajna motivacija da ustanete ranije i vežbate pre nego sunce postane jako. Od aprila pa sve do oktorbra sunce najjače greje od 10 – 16 časova i bilo bi dobro da izbegavate naporne fizičke aktivnosti na polju u to vreme. Rano ujutro i kasnije uveče je puno ugodnije za trčanje i manje su šanse da ćete doživeti toplotni udar. Isto tako pre nego krenete proverite kolika je temperatura vazduha i vlažnost jer povišena vlažnost vazduha sprečava da znoj isparava sa vaše kože što organizmu otežava da se sam rashlađuje.

13899327035_f265e637aa_z

Ne očekujte iste rezultate kao kad vežbate u teretani. Budimo relani, kad vežbamo napolju ujedno se izlažemo mnogim spoljašnjim uticajima koji nam odvalče pažnju i na neki način ometaju vežbanje i zato nipošto nemojte očekivati da ćete napolju biti jednako efikasni kao što ste u teretani kada ste fokusirani samo na jednu stvar. Sunce, vetar, visoka temepratura, vlažnost i okruženje će vas veoma brzo uveriti koliko smo u pravu. I zato je veoma važno da sebe ne forsirate previše koliko to činite kad ste u teretani. Treba da budete svesni kako je vežbanje napolju prilično teže od vežbanja u zatvorenom gde imate u potpunosti kontrolisane uslove rada.

Kad vežbate napolju često odmarajte, zacrtajte sebi male etape i nakon svake pređene etape se sklonite u hlad, popijte vode, spustite otkucaje srca i krenite dalje. Iako je vežbanje napolju zabavno treba da obratite pažnju na ove sitnice zarad sopsvenog zdravlja i sigurnosti. Za svaki slučaj pre nego što krenete obavezno recite ukućanima kojom rutom ćete trčati, koliko planirate ostati i ponesite telefon.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar